Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Νικητής ο Γκρίμσον στις ισλανδικές εκλογές



Το αρχικό κείμενο απ το τσαντίρι
Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ο οποίος διεκδικούσε πέμπτη θητεία, αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ισλανδία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο Γκρίμσον συγκεντρώνει ποσοστό 52,2%,έναντι 33,2% της αντιπάλου Θόρα Αρνορσντότιρ, μιας 37χρονη δημοσιογράφου χωρίς πολιτική πείρα.
Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Ωστόσο, το Μάρτιο, έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί -περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας- δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η Αρνορστόντιρ παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Ο Γκρίμσον είναι πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1996, η θέση όμως είναι τιμητική αναφέρει το ethnos.gr, καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.
Η Ισλανδία έχει εκλέξει πέντε προέδρους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944 και τρεις από αυτούς εξέτισαν τέσσερις θητείες.
----------
Υστερόγραφο δικό μου.Ο ρόλος του συγκεκριμένου προέδρου απεδείσθη τεράστιος αφού ηταν αυτός που κόντρα στη βούληση των κυβερνήσεων προσέφυγε επανειλλημένα σε δημοψηφίσματα για το αν οι Ισλανδοι πολίτες θέλουν να πληρώσουν το χρέος.
Το ΕΘΝΟΣ απλά παραπληροφορεί για μια ακόμη φορά
ΔΕΙΤΕ

«Εξάντας»: Μαθήματα από τους Βίκινγκς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου