Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πίσα και πούπουλα για τον υπουργό





Καλύτερα πρέπει να το σκεφτούν όσοι διατείνονται ότι στα προσόντα του Αντώνη Σαμαρά δεν συμπεριλαμβάνεται η ευφυΐα. Εξηγούμαι αμέσως:
 Προεξάρχουσα θέση στις μνημονιακές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κατέχει η κατεδάφιση της δημόσιας υγείας. 
Ελλοχεύουν οι εκπρόσωποι της τρόικας και διαπιστώνουν ότι ο απελθών υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος εργάζεται με ρυθμούς Μπούρδα Καραβάγγου, για να θυμηθούμε την ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Αμ, δεν γίνεται προκοπή με τους λοστούς και τις βαριοπούλες. 
Απαιτούνται δραστικότερες λύσεις. 
Δυναμίτιδα, φουρνέλα, ΤΝΤ – που κολλάει γάντι στο ΔΝΤ. Το ΕΣΥ πρέπει να καταρριφθεί παταγωδώς, να ισοπεδωθεί μέσα σε πανδαιμόνιο κι ο κοσμάκης, ο λαουτζίκος, η πλέμπα να σταθούν εμβρόντητοι όχι σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατάρρευση αλλά στη δραματουργική της διάσταση, στα φαντασμαγορικά εφέ, στη σατανική σκηνοθεσία· στο θέαμα.
Ποιο είναι άραγε το καταλληλότερο πρόσωπο για μια τόσο λεπτή εργασία;


Τον Ιουστινιανό –καίτοι υπήρξε δειλός και αργόστροφος– η Ιστορία τον συγκαταλέγει στο πάνθεον των μεγάλων επειδή ήξερε να διαλέγει συνεργάτες. 
Θεοδώρα, Ιωάννης Καππαδόκης, Τριβωνιανός, Βελισάριος, Ναρσής. 
Ενας κι ένας όλοι τους. Αφρός. Μετέτρεψαν τον έκτο αιώνα στη χρυσή εποχή του Βυζαντίου. Παρόμοιο προτέρημα δεν μπορούσε να λείπει από τον Αντώνη Σαμαρά που επιπροσθέτως είναι ταχύνους και γενναιόφρων. 
Τοποθέτησε λοιπόν στο υπουργείο Υγείας την πιο ανθυγιεινή περίπτωση.

Ιδιαζόντως ειδεχθής η μέχρι τούδε πολιτεία του Αδ-όνειδος. 
Ενας σαχλαμαράκιας σαλτιμπάγκος, καταισχύνη του δημόσιου βίου σε μερικούς μόνο μήνες έφερε τον ορυμαγδό.
 Αλλά ο Σαμαράς είναι εξυπνότερος απ’ ό,τι αρχικά δείχνει. 
Εκανε συστάσεις στον εκλεκτό του να διαχειρίζεται με μέτρο τις δημόσιες εμφανίσεις του, να περιφέρεται σπανιότερα στις οθόνες και να μην προκαλεί τους συνομιλητές του με τις γνωστές ανατριχιαστικές τσιρίδες, που ραγίζουν γυαλιά, σπάνε τζαμαρίες, εκθεμελιώνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Νυχθημερόν στα κανάλια, λες και του “πε, να βγαίνει και να ξεκατινιάζεται. 
Χθες ο ερίφης τα “βαλε με τους πεντακόσιους και πλέον εργαζόμενους στην Πολυκλινική. Δεν φτάνει που τους καταδικάζει στη διαθεσιμότητα, τους βρίζει κι από πάνω. 
«Μας μπαφιάσατε» είπε στην αντιπρόεδρό τους Χριστίνα Ράπτη. 
«Εγώ εκπροσωπώ τον ιδιωτικό τομέα» συνέχισε σε ένα κρεσέντο αυτογνωσίας για να καταλήξει με το αμίμητο: 
«Επρεπε να σας απολύσουμε για να καταλάβετε τι εστί βερίκοκο. Σας έχουμε προστατευμένους στα πούπουλα κι εσείς φωνάζετε. Ντροπή σας». Κι έπειτα λέτε ότι ο Σαμαράς δεν είναι σαΐνι.

Αντιμετωπίζει βέβαια τον κίνδυνο να επισκιαστεί από το επικοινωνιακό τάλαντο του υφισταμένου του. Αλλά δεν βαριέσαι! Σημεία των καιρών, που σήμερα κι αύριο προμηνύουν υψηλές θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και πιθανότητα βροχής στα ορεινά ηπειρωτικά. Σαν σήμερα στα 1905 γεννήθηκε στη Λαμία ο Θανάσης Κλάρας, μετέπειτα Βελουχιώτης. Ο Αρης των θρύλων που τόσο τον χρειάζεται η εποχή μας.

Μετέωρος (meteoros@efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου