Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«ΑΝΑΒΙΩΣΕ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ» Spiegel: Ο ρατσισμός τροφοδότησε το φιάσκο με τη «Μαρία»




Με ένα οδοιπορικό στον καταυλισμό των Ρομά, όπου βρέθηκε η μικρή «Μαρία», αλλά και στο Νικολάεβο, τόπο καταγωγής των βιολογικών της γονέων, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αφιερώνει άρθρο του στην υπόθεση του μικρού κοριτσιού επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης ανέσυρε στη μνήμη πολλών τον μεσαιωνικό μύθο του τσιγγάνου που κλέβει παιδιά.
«Όταν η ελληνική αστυνομία έπεσε πάνω σε ένα ξανθό κορίτσι με γαλάζια μάτια κατά την έφοδο σε καταυλισμό Ρομά πριν από δύο εβδομάδες, ξεσήκωσε κύμα ανησυχιών που τροφοδοτήθηκαν από μακροχρόνια στερεότυπα. Οι φόβοι αποδείχθηκαν άτοποι, αλλά η οικογένεια παραμένει χωρισμένη», τονίζει το περιοδικό.
Το Spiegel επισκέφθηκε το σπίτι όπου μεγάλωσε η μικρή Μαρία. 
Spiegel: Ο ρατσισμός τροφοδότησε το φιάσκο με τη «Μαρία»
Εκεί η μεγαλύτερη αδελφή της, Εμανουέλα, τοποθετεί τα παιχνίδια στο κουτί, ενώ ο μικρότερος αδελφός της, Νίκος, αρχίζει να κλαίει ξανά.
Ο 12χρονος Νίκος δεν κοιμάται καλά και στεναχωριέται από την ημέρα που έφυγε η Μαρία. 
Τα παιχνίδια της όμως παραμένουν στο κρεβάτι με τα γαλάζια σεντόνια: μία Barbie και μία κούκλα - μωρό, δύο λουτρινα, μαρκαδόροι και ένας μικρός πλαστικός δράκος. 
Η 17χρονη Εμανουέλα, ήδη παντρεμένη, κάθεται στο μαξιλάρι του κρεβατιού.
Για πάνω από μία εβδομάδα η εικόνα της Μαρίας, ενός μικρού κοριτσιού με κοτσιδάκια, ξανθά μαλλιά, λευκό δέρμα και γαλαζοπράσινα μάτια να στέκεται μπροστά από έναν κόκκινο τοίχο, μεταφράστηκε ευρέως ως ένα παράδειγμα όλων των δεινών που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Από τότε που η αστυνομία ανακάλυψε τη μικρή Μαρία στον καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, άρχισε η φημολογία για το τί μπορεί να έχουν κάνει στο παιδί.
Φόβοι τροφοδοτημένοι από στερεότυπα
Ο μεσαιωνικός μύθος των τσιγγάνων που κλέβουν λευκά παιδιά 
αναβίωσε ξαφνικά στο μυαλό πολλών.

«Οταν ήρθε σε μας ήταν περίπου τεσσάρων ημερών», δήλωσε η Εμανουέλα, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. 
Σε κάθε περίπτωση, τα υπολείμματα του ομφάλιου λώρου ήταν ακόμη εμφανή, δήλωσε, για να προσθέσει ότι η Βουλγάρα έδωσε το παιδί στη μητέρα της γιατί δεν μπορούσε να το αναθρέψει.
Η οικογένεια της Μαρίας ζει σε ένα μικρό, χαμηλοτάβανο σπίτι με σκεπή από κεραμίδια, το οποίο έχει δύο δωμάτια και ένα μεγάλο μπάνιο. Στο σαλόνι βρίσκεται ένα κουζινάκι το οποίο μισοδιακρίνεται πίσω από τη μεγάλη plasma τηλεόραση. 
Σε μία γωνία υπάρχει ένα μικρό τραπεζάκι με εικόνες της Παναγίας και του Ιησού Χριστού. Η Εμανουέλα μαζεύει τις χρωματιστές κουβέρτες που χρησιμοποιεί η οικογένεια, όταν όλοι κοιμούνται στο πάτωμα του σαλονιού- όλοι εκτός από τη Μαρία, που κοιμόταν στο μικρό κρεβάτι με τις κούκλες.
Η 17χρονη περιγράφει την ημέρα της 16ης Οκτωβρίου, όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα νωρίς το πρωί και πήραν τη Μαρία από το κρεβάτι. 
«Αυτό το παιδί δεν είναι δικό σας. Είναι λευκό, φώναξε ένας από τους αστυνομικούς. Το παιδι δεν έκλαψε. Οι αστυνομικοί το πήραν μαζί με τους γονείς της και τους έβαλαν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού», τόνισε.
Η αλήθεια χάθηκε στο ψέμα
Από εκείνη την ημέρα η Εμανουέλα μένει στο σπίτι των γονιών της και φροντίζει το Νίκο.

Η Ελευθερία Δημοπούλου και ο Χρήστος Σάλης, που φέρονταν ως γονείς της Μαρίας, κρατούνται από τηνπερασμένη εβδομάδα. Οταν τους ανέκρινε για πρώτη φορά η αστυνομία, είπαν ψέματα. Αλλά στη συνέχεια είπαν την ιστορία με τη βουλγάρα γυναίκα, μία μετανάστρια εργάτρια που τους άφησε το παιδί να το φροντίσουν,
Το ζευγάρι με τα 14 παιδιά, τα οποία τα έξι φαινόταν να έχουν γεννηθεί σε διάστημα 10 μηνών λάμβαναν επιδόματα ύψους 2.800 ευρώ τον μήνα.
«Είναι όμως αυτό αρκετό - και μάλιστα σε μια χώρα όπου είναι τόσο διαδεδομένες οι απάτες με τα κοινωνικά επιδόματα -ώστε να υπονοούμε ότι το ζευγάρι των Ρομά αγόρασαν, απήγαγαν και εκμεταλλεύτηκαν το παιδί; 
'Η ότι ανήκουν σε μια συμμορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων;» 
συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.
Αποστολή και στη Βουλγαρία

Το Spiegel πήγε και στη Βουλγαρία αναζητώντας την βιολογική μητέρα της Μαρίας, την Σάσα Ρούσεβα, στην πόλη Νικολάεβο.

«Η Ρούσεβα «μια λεπτοκαμωμένη γυναίκα με σκούρο δέρμα, μοιάζει 55 ετών ενώ είναι μόνο 34. Αν συμπεριλάβουμε και τη Μαρία, έχει συνολικά 10 παιδιά. Βαστάει το ένα στην αγκαλιά της και είναι και αυτό ξανθό», γράφει το «Spiegel».
Αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει, λέγοντας ότι ότι φοβάται τον άντρα της που είναι ευέξαπτος και πίνει πολύ.
Ωστόσο, στη συνέχεια διηγήθηκε πώς έγιναν τα πράγματα: το 2008 ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί στη συγκομιδή πορτοκαλιών και γέννησε το κοριτσάκι.
«Ηθελε να την ονομάσει Στάνκα, αλλά αφού κανένας δεν το καταλάβαινε στο νοσοκομείο, την ονόμασε Μαρία. Δεν είχε τα χρήματα για να τακτοποιήσει τα έγγραφα του μωρού. Μια από τις γυναίκες που αργάζονταν μαζί της στη συγκομιδή προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί και της υποσχέθηκε: 
«Μπορείς να έρθεις να την πάρεις όποτε θες», σημειώνει το Spiegel.
Κλείνοντας το γερμανικό περιοδικό αναφέρει: 
«Συνεπώς οι έλληνες Ρομά που μεγάλωσαν τη Μαρία δεν είναι ούτε διακινητές 
ούτε κλέφτες παιδιών 
αλλά απλώς δυο ενήλικες που υπήρξαν η μάνα και ο πατέρας της Μαρίας από τότε που ήταν λίγων ημερών»



Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς Και Η Ήττα Της Ενημέρωσης

της Αφροδίτης Τζιαντζή από την ΕΦ.ΣΥΝ (τίτλος πρωτότυπου: Η εκδίκηση της αλήθειας)
 Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν τη μικρή Μαρία αποδείχτηκε ότι δεν έλεγαν ψέματα. Για ακόμη μία φορά ηττήθηκε η ενημέρωση, που συνεχίζει να πατά πάνω στην αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων.
Σε φιάσκο αντίστοιχο με τη φωτογραφία του κορμοράνου της Βρετάνης (που δημοσιεύτηκε το 1991 δήθεν από τον Περσικό Κόλπο) εξελίχθηκε για τα ΜΜΕ η υπόθεση της «απαχθείσης» μικρής Μαρίας. 
Ούτε απαγωγή βρέφους υπήρξε, ούτε τεστ που τάχα αποδείκνυε ότι «η μικρή Μαρία ΔΕΝ είναι Τσιγγάνα» – όπως δημοσίευσε μεγάλο ειδησεογραφικό συγκρότημα. (σ.σ Tο σάιτ του  ΣΚΑΪ στις 18/10 είχε τίτλο: 
«Δεν είναι Τσιγγάνα η 4χρονη που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά». 
Το άρθρο αυτό  υποστήριζε ότι το γενετικό υλικό επαλήθευσε τη βεβαιότητα των αστυνομικών ότι το «ξανθό κοριτσάκι με τα καταγάλανα μάτια ΔΕΝ είναι Ρομά».
Οσο για το αλαφιασμένο βλέμμα της στη φωτογραφία μετά την αστυνομική έφοδο, δεν ήταν δείγμα δυστυχισμένων παιδικών χρόνων -όπως έσπευσαν να γνωματεύσουν οι ειδικοί στα πρωτοσέλιδα- αλλά η ανησυχία που θα ένιωθε κάθε παιδί αν το απομάκρυναν βίαια από το περιβάλλον του άγνωστοι ένστολοι.
Οταν με το τεστ DNA στη βιολογική της μητέρα Σάσα Ρούσεβα αποδείχθηκε ότι η Μαρία δεν είναι κλεμμένο βρέφος αρίων, αλλά εγκαταλειμμένο παιδί Ρομά από τη Βουλγαρία, τα κροκοδείλια δάκρυα για το «ξανθό αγγελούδι» αντικαταστάθηκαν από στεγνά ειδησεογραφικά ανακοινωθέντα για τη «Μαρία των Φαρσάλων».

«Καταιγισμός διαστρέβλωσης»
Παρά τη σκληρή κριτική του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλ Μουίζνιεκς, προς τα ΜΜΕ για «ανεύθυνη δημοσιογραφική κάλυψη» και τις ανακοινώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για «αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων», το στίγμα παραμένει. 
Στον αποκλεισμό που βιώνουν οι Ρομά (μετράμε τρεις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παρεμπόδιση πρόσβασης παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση), προστέθηκε η ρετσινιά των «απαγωγέων».
xalilo
 Δεχτήκαμε καταιγισμό παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης.
Εχω σοβαρές ενστάσεις για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση το Χαμόγελο του Παιδιού. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μιλάει για “τεστ DNA σε παιδί που ξεχωρίζει από τα άλλα”
λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Χαλιλόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων.

 Πρόβαλαν ως και παραποιημένα βίντεο, μιλώντας για δήθεν κακοποίηση της Μαρίας, ενώ το παιδί το μεγάλωναν μες στις αγκαλιές. Οι καταγγελίες για επαιτεία ήταν ψευδείς. Συγκεκριμένα ΜΜΕ, κατά τη γνώμη μου, εγκλημάτησαν», καταλήγει.
 Αβέβαιο μέλλον
Το μέλλον της μικρής Μαρίας είναι αβέβαιο, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στα βουλγαρικά ΜΜΕ, είναι πιθανόν να καταλήξει σε «κέντρο υποστήριξης προβληματικών παιδιών» στη Βουλγαρία, προτού αναζητηθεί ανάδοχη οικογένεια.
Το ζευγάρι από τα Φάρσαλα που μεγάλωσε τη Μαρία καταθέτει σήμερα προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, περιμένοντας ενημέρωση από την εισαγγελέα ανηλίκων Λάρισας ώστε να αποφασίσει το επόμενο βήμα. 
«Με τα δεδομένα που είχαν υπόψη τους τα ΜΜΕ και η αστυνομία, ήταν λογικό να οδηγηθούν αρχικά σε λανθασμένα συμπεράσματα. Τελικά εισακουστήκαμε και αυτό μας ευχαριστεί», μας λέει η δικηγόρος του ζευγαριού, Μαριέττα Παλάβρα.
«Η υπόθεση της μικρής Μαρίας αποδείχθηκε η εκδίκηση της γυφτιάς. Οι άνθρωποι που τη μεγάλωσαν έλεγαν αλήθεια. Ομως τα ΜΜΕ τους βάφτισαν απαγωγείς, καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας», μας λέει ο Γιάννης Χαλιλόπουλος. Η εκδίκηση της γυφτιάς, η ήττα της ενημέρωσης.
Η μητέρα έβαλε τέλος στο ρατσιστικό παραλήρημα
 Αδοξο τέλος για τα ανθρωποφαγικά μίντια είχε η υπόθεση «αρπαγής βρέφους» από Ρομά στη Μυτιλήνη, οι οποίοι κατηγορούνταν για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. 
Οπως αποδείχτηκε, η βιολογική μητέρα του βρέφους Σταματίνα Καραχάλια εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ πιστοποιώντας ότι είναι η μητέρα με τα απαιτούμενα έγγραφα και με test DNA και τόνισε ότι η ίδια είχε παραχωρήσει το νεογέννητο παιδί της στους συγγενείς της, τους τρεις κατηγορούμενους Ρομά, λόγω οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων. 
Παράλληλα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν το πρωί του Σαββάτου η 19χρονη, ο 21χρονος και η 51χρονη μητέρα του, που είχαν κληθεί σε απολογία, «γεγονός που αποδεικνύει την αθωότητά τους», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος τους, Δήμητρα Χατζηλεωνίδα.
Τα μίντια, προκειμένου να αποδείξουν την αρπαγή του βρέφους, παραπληροφορούσαν ότι η φερόμενη ως μητέρα συνελήφθη στο ληξιαρχείο προσπαθώντας να δηλώσει ως δικό της το βρέφος, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.
 Οπως είχε αναφέρει η «Εφ.Συν.» οι τρεις Ρομά συνελήφθησαν από τις Αρχές, κατόπιν καταγγελίας των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που ήταν «υποψιασμένοι» από την υπόθεση της μικρής Μαρίας. 
Εντύπωση, δε, προκάλεσε και η ανταποκρίτρια της Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία δεν δίστασε να ρωτήσει από μικροφώνου συγγενή του κατηγορουμένου αν του αρέσουν… τα ξανθά κοριτσάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου