Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα σεμεδάκια, οι άστεγοι κι οι νεραντζιές των Αθηνών-Της Δάφνης Χρονοπούλου


Από τα πιο ανάλγητα και ακαλαίσθητα θεάματα της χρονιάς πρέπει να είναι τα γελοία πλεκτά στα δένδρα πλάι σε παγωμένους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας.

Το κίνημα Yarn Bombing που βομβαρδίζει με τις κακογουστιές του πόλεις ευκατάστατες βρίσκοντας (υποθέτω) απασχόληση σε άχρηστους που δεν ξέρουν τι  να κάνουν το χρόνο τους πολύ άστοχα επέλεξε μια χώρα στην οποία οι άστεγοι αυξάνονται και οι κάτοικοι παγώνουν λόγω της εγκληματικής φορολόγησης της πετρελαίου. Α

ν τόσο σου αρέσει το πλέξιμο χιπστερά μου γιατί δεν πλέκεις την Κάλτσα του Άστεγου; 

Αν έχεις χρήματα για πέταμα αντί να ντύνεις τις νεραντζιές με σεμεδάκια γιατί δεν αγοράζεις κουβέρτες και πλεκτά για τους άστεγους, γιατί δε νοικιάζεις ένα χώρο για να τους στεγάσεις, 
γιατί δεν προσφέρεις φαγητό ή ένα κρασί να νιώσουν άνθρωποι και να ζεσταθούν;

Ποια αναλγησία, ποια αποκτήνωση οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους δε γνωρίζω. 
Ωστόσο, πάλι καλά, 
ακούστηκε πάλι η φωνή της λογικής στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι πρώτοι που σχολίασαν μίλησαν για ένα κίνημα 'απολιτίκ πλασμάτων τύπου Ατενίστας' κι αυτό προκάλεσε μια επιθετικότατη απάντηση από τη φεϊσμπουκική σελίδα των Ατενίστας. 

Με την απάντησή τους θεωρώ ότι χάνουν το δίκιο τους αλλά το έχω συνηθίσει πια, ελάχιστοι αντέχουν την κριτική κι ακόμα πιο λίγοι καταλαβαίνουν πόσο υπέρ τους θα ήταν να εκμαίευαν μια συγγνώμη επειδή κατηγορήθηκαν άδικα.

Με την απάντησή τους επέλεξαν την άμυνα έτσι που τελικά μοιάζει να υπερασπίζονται το άστοχο ντύσιμο των δένδρων και των παγκακιών.
Και ιδού οι αντιδράσεις:


―Ρε δεν βάζετε τα πλεκτά σε κανένα άστεγο αντί να τα φοράτε στα δέντρα?

―Συγγνώμη, επειδή δεν έχω πιει ακόμα καφέ κ υπολειτουργώ, αυτό με τα πλεκτά στα δέντρα δεν ήταν τρολλοφότοσοπ; Όντως το έκαναν οι @atenistas;

―Θεωρώ λαϊκισμό να βγαίνεις και να κατακρίνεις την παρέμβαση με τα πλεκτά σε δέντρα,στάσεις και παγκάκια

―Αν έπλεκες καλτσάκια για το άγαλμα του Τρούμαν, θα υπήρχε μήνυμα. Αν ντύσεις νεραντζιές, απλώς κάτι είδες κάπου και κάπως αντέγραψες.



―Δέντρα χίπστερ με πλεκτά.

―Τελικά τα πλεκτά στα δέντρα τα κράζουμε; Όχι; Να φέρω τις βελόνες μου;

―Κόσμος υποφέρει από φτώχεια και ο Καμίνης την είπε πάλι την μαλακία του...θα ντύσει τα δέντρα με πλεκτά...

―Άμα 'ντύσαν με πλεκτά πουλόβερ τα δέντρα στη Σταδίου να πάνε να ντύσουν κ αυτό στο Σύνταγμα που αυτοκτόνησε ο Δ.Χριστούλας τον Απρίλη του'12

―Πλέξε εσύ πουλόβερ για τον άστεγο που τον έχεις γραμμένο στα γιορτινά παπαράκια σου αλλά τώρα με τα δέντρα τον υπερασπίζεσαι πρώτη γραμμή.

―Σε άλλες εποχές θα μ' άρεσαν τα πουλόβερ στα δέντρα. Σήμερα όμως τέχνη είναι να φτιάχνεις σπίτι από χαρτόκουτο, μαντάμ Σουσού.


δηλαδή άμα οι ατενίστας αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσει ο ήλιος θα μας απλώσουν μια ωραία εμπριμέ τέντα.

Ελπίζω να μην κλέψει κανείς άστεγος τα πουλόβερ με τα οποία τόσο όμορφα στολισαν τα δέντρα οι ατενίστας.

BREAKING NEWS: Με βαριά πνευμονία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού νερατζιά που δεν προμηθεύτηκε πουλόβερ από τους Ατενίστας.

Θα το ξηλώσω το πλεχτούλι να το πάω στον άστεγο της γειτονιάς μαςΣόρυ Καμίνη-ατενίσταςφωνάξτε όσους εισαγγελείς θέλετε.

θες να αγιάσεις &δεν..: μετά την διάψευση των ατενίστας για συμμετοχή στα πλεκτάη πατρίδα περιμένει με αγωνία ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη

Και με τους ατενίστας δεν έχω πρόβλημα δηλαδήΤόσοι και τόσοι συμπολίτες μας δεν ξέρουν τένιςκάποιος πρέπει να τους μάθει

Ατενίστας βαράμε;

τι διαφορά έχει ο ατενίστας από τον... φασίστας;                                        καμίακι οι δύο έχουν μανία να καθαρίζουν.

 φασινίστας;

Οι απολιτίκ Ατενίστας που καίγονται για τις τσίκλες στα πεζοδρόμια και δε δίνουν μία για τους ανθρώπους

Και επιτέλους τί πρόβλημα έχουν με το τένις οι ατενίστας?

Ανήθικο δίδαγμα: Το να ξύνεις τσίχλες από τα πεζοδρόμια ή να καθαρίζεις τοίχους από τις αφίσες τη στιγμή που στο διπλανό στενό πεθαίνει κόσμος και δε λες κουβέντα γι' αυτό δεν είναι θετική δράση. Είναι κοινωνική αφασία. Και σε κάνει να φαίνεσαι απάνθρωπος. Και κτήνος. Κι άμα τις αρπάξεις από κανέναν μην απορήσεις μετά για το λόγο, γαμημένε Ατενίστα.


To Yarn Bombing ξεκίνησε στο Τέξας όταν νοικοκυρές έψαχναν τρόπο να αξιοποιήσουν το μαλλί πλεξίματος που τους περίσσευε. Ουδέποτε επαινέθηκαν για το καλό τους γούστο και ουδεμία σχέση έχουν με Τέχνη. Το ξέρουν και τα μέλη του Κινήματος που ως μια αρετή των έργων τους δηλώνουν το ότι δεν κρατούν πολύ αλλά φεύγουν πιο γρήγορα και εύκολα από το Graffiti. Εδώ παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου