Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Νοσοκομείο σε εξαθλίωση: Νηστικοί ασθενείς, πλημμελής καθαριότητα και φάρμακα με σταγονόμετρο










Στον αέρα η λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αποφασίζουν ότι σταματούν να εκτελούν τις εφημερίες από τον Μάρτιο εφόσον το πρόγραμμα δε φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου
Αυτό απόφασίστηκε σε πρόσφατη γενική συνέλευση ενώ σήμερα οι γιατροί προχωρούν σε παρέμβαση του ΔΣ σήμερα οι γιατροί προχωρούν με σκοπό -'οπως τονίζεται - να αναλάβει και αυτό τις ευθύνες που του αναλογούν για τις εφημερίες και τα προβλήματα του νοσοκομείου. 
Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο την ώρα που ανασφάλιστοι ασθενείς "πετιούνται στα σκουπίδια". 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
“Τα τελευταία χρόνια παίζεται ένα ανήθικο πολιτικό παιγνίδι στο χώρο της υγείας από την πλευρά της κυβέρνησης και τους κατά τόπους εκπροσώπους της.
Αρχικά συκοφάντησαν όλο το ιατρικό σώμα ως διεφθαρμένο για να κρύψουν την αλήθεια της προέλευσης και της εντοπιότητας της διαφθοράς αλλά και για να δώσουν άλλοθι τις επερχόμενες απάνθρωπες πολιτικές που ετοίμαζαν για τον χώρο της δημόσιας υγείας.
Αγκομαχώντας φτάσαμε στο σήμερα, στην εποχή που για τους λίγους που κερδίζουν σε βάρος μας, ονομάζεται και success story. Για τους υπόλοιπους το story διαφέρει. Είναι η ιστορία της φτώχειας, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της πνευματικής ερήμωσης, των χιλιάδων θανάτων.
Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών ερμηνεύοντας τα σημάδια και τους νέους νόμους από το 2010, προειδοποιούσαν για την καταστροφή που έρχεται και το μόνο που εισέπρατταν και εισπράττουν από την μεριά υπουργείου και διοικητών, ήταν η συκοφάντηση, η συνεχής διάψευση, η στοχοποίηση και η τρομοκρατία για απολύσεις μέσω απειλών και μηνύσεων.
Ήρθε όμως η ώρα της αλήθειας. 
Όπου όλοι πλέον έχουμε αποκτήσει το βίωμα της ακρωτηριασμένης δημόσιας υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω συγγενών και φίλων. 
Ήρθε η ώρα που κανείς δεν πιστεύει τις διαψεύσεις των μνημονιακών. 
Τα νοσοκομεία μεγάλα και μικρά ανεπαρκούν σοβαρά να καλύψουν τα προβλήματα υγείας.
Πιο συγκεκριμένα για το δικό μας νοσοκομείο.
Φάρμακα απολύτως αναγκαία είναι σε έλλειψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, 
οι γιατροί θεραπεύουν πια με κριτήριο την διαθεσιμότητα του αντιβιοτικού και όχι την ανάγκη της νόσου, και τα ανθεκτικά μικρόβια χορεύουν στην πλάτη όλων μας.
 Διουρητικά, τα πιο φτηνά φάρμακα αλλά και τα πιο απαραίτητα, δεν είναι διαθέσιμα πάντα. 
Ερυθροποιητίνη, το φάρμακο επανάσταση που μείωσε τις μεταγγίσεις σε νεφροπαθείς και αιματολογικούς ασθενείς, είχαμε 20 μέρες να χορηγήσουμε.
 Ινότροπα για ανάταξη του σοκ, αντιεπιληπτικά και μια λίστα 2 σελίδων άλλα φάρμακα έγιναν είδος προς αναζήτηση.
Η λάτρα του νοσοκομείου, η ”απολύμανση” των επιφανειών και το πλύσιμο του μολυσματικού ιματισμού, αποκαλύφθηκε με έγγραφο από τον υπεύθυνο καθαριότητας, ότι γινόταν με σκέτο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η σίτιση των ασθενών, κατά μαρτυρία των ιδίων, έγινε μια μέρα με ψωμί και τυρί και υπήρξαν ημέρες που το μεσημεριανό διανεμήθηκε αργά το απόγευμα, με νηστικούς τους αρρώστους επί 10 ώρες.
Δύο χρόνια τώρα οι εφημερίες εκτελούνται παράνομα, χωρίς να υπογράφονται από διοικητή και καταπατώντας το επιτρεπόμενο ωράριο, για το οποίο η χώρα μας είναι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. 
Η εφημεριακή κάλυψη είναι το ανέκδοτο του μήνα για πολλές ειδικότητες. 
Δεν έχουμε καθημερινά ορθοπεδικό, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, ακτινολόγο. 
Δεν έχουμε κανένα ουρολόγο. 
Ένας καρδιολόγος συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαθίσταται. 
Το προσωπικό θυσιάζει τις υπερωρίες και τις εφημερίες για να μην μείνει τελείως ακάλυπτο το νοσοκομείο, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα τις πληρωθεί.
Η επιπλέον μείωση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία από το 2014, δημιουργεί εφιαλτικό σενάριο και πανικό για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και όλοι γνωρίζουν ότι το νοσοκομείο δεν έχει κονδύλια για μετά τον Ιούνιο. Το τμήμα επειγόντων τον μισό μήνα λειτουργεί με δύο ειδικευόμενους, που συγχρόνως καλύπτουν και τις κλινικές.
Αρκετές εξετάσεις αίματος δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Το γραφείο προσωπικού υπολειτουργεί, εξαιτίας μετακινήσεων μικροκομματικών συμφερόντων και επιδιώξεων, του ντόπιου πολιτικού κατεστημένου.
3,5 εκατομύρια ανασφάλιστοι συνάνθρωποι μας, έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. 
Διακόπτουν τα φάρμακα τους και δεν επισκέπτονται γιατρό ακόμη και ετοιμοθάνατοι. 
Δεν έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτεί μια ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, δεν έχουν να πληρώσουν το φαρμακείο, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο των 5 ευρώ. 
Δύο φορές η Ένωση γιατρών κατέθεσε αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο για δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων και απάντηση δεν έλαβε ποτέ.
Οι γιατροί του νοσοκομείου μετά από γενική συνέλευση αποφάσισαν ότι:
από τον Μάρτιο δεν θα εκτελούνται οι εφημερίες εφόσον το πρόγραμμα δεν φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, ώστε να είναι νόμιμο και να φαίνεται ποιος είναι ο νομικά υπεύθυνος για την εφημεριακή κάλυψη του νοσοκομείου Ρεθύμνου
θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στο ΔΣ την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 12.30, με σκοπό να αναλάβει και αυτό τις ευθύνες που του αναλογούν για τις εφημερίες και τα προβλήματα του νοσοκομείου
θα οργανώσουν ομάδα-παρατηρητήριο καταγραφής ελλείψεων φαρμάκων και υγειονομικών υλικών
θα δημιουργήσουν ομάδα υποδοχής και διευθέτησης των ανασφάλιστων ασθενών μαζί με το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης
θα σταθούν απέναντι σε κάθε διαθεσιμότητα εργαζόμενου στο νοσοκομείο
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και απαιτούμε αναβάθμιση της μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο σε ΚΥ αστικού τύπου”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου