Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

«Φθηνά (απο)Τσίγαρα»-Του Σωτήρη Μανιάτη



Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης το επάγγελμα, πολιτευτής της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά το 2012 και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου, παρουσιάζει τελευταίως στη ΝΕΡΙΤ τηλεπαιχνίδι με τίτλο «Κάθε τόπος μια ιστορία». 
Μιλώντας στο popaganda.gr και τον Ισωσήφ Πρωιμάκη, είπε: «Οταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, σοκαρίστηκα. Σοκαρίστηκα, γιατί συνειδητοποίησα ότι το μαύρο το είχαν ρίξει οι καταληψίες. Το σκοτάδι αυτό ήταν για μένα το μεγαλύτερο σκοτάδι που μπορούσε να γνωρίσει η ΕΡΤ. Κι επαναλαμβάνω: το έριξαν οι καταληψίες».

Το δυστυχές είναι ότι ο ίδιος ετοιμάζεται να κάνει ντοκιμαντέρ και μάλιστα ιστορικό (πολεμικό όπως λέει), αφού θέλει να ασχοληθεί με τα Δεκεμβριανά του 1944 («Η Μάχη της Αθήνας» είναι ο τίτλος του). Με αυτό τον τρόπο, με τέτοιο σκεπτικό αλήθεια θα κάνει και το ντοκιμαντέρ του; Διαστρεβλώνοντας πλήρως τα γεγονότα; Αλλοιώνοντας τα δεδομένα; Κατασκευάζοντας τη δική του πραγματικότητα;

Για την ΕΡΤ, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ανατρέξει στις δηλώσεις τού τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Αν μάλιστα είχε χάσει… επεισόδια, θα μπορούσε να ανατρέξει στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας». Αρκούσε επίσης να αναρωτηθεί ποιος είχε συμφέρον να κατεβάσει τους πομπούς. Οι «καταληψίες», όπως λέει, που ήταν εντός Ραδιομεγάρου και συνέχιζαν να εκμπέμπουν πρόγραμμα, ή μήπως η κυβέρνηση;

Αλήθεια, οι «καταληψίες», όπως τους λέει (εκείνες τις πρώτες ώρες μεταξύ αυτών και ο διευθυντής ειδήσεων τότε της ΕΡΤ, μετά της ΔΤ και τώρα της ΝΕΡΙΤ), ήθελαν να μη μεταδίδεται το πρόγραμμα που ετοίμαζαν;
 Γι' αυτό και έριξαν κατά τον κ. Χαραλαμπίδη «μαύρο»; 
Γι' αυτό έμειναν επί τόσο διάστημα να φτιάχνουν πρόγραμμα στο Ραδιομέγαρο; Για να μεταδίδουν «μαύρο»; 
Αν με τέτοιες… ερευνητικές και αναλυτικές σκέψεις ετοιμάζει και το ντοκιμαντέρ του για τον Δεκέμβρη του 1944, καθένας μπορεί να φανταστεί σε τι αποτέλεσμα θα καταλήξει. Πάντως, με τέτοιου τύπου «Φθηνές δηλώσεις» δικαιολογημένα ακρετοί κάνουν λόγο για… αποπληρωμή.

Εχει δίκιο βέβαια όταν κάνει αναφορές σε ζητήματα διαφθοράς που υπήρχαν έντονα στην ΕΡΤ. Ομως αυτά συνέβαιναν ακόμα και την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και υποστηρίζει, και όχι με ευθύνη μόνο κάποιων συνδικαλιστών. Ξεχνάει προφανώς ότι τις διοικήσεις της ΕΡΤ τις τοποθετούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Οσο για τις άλλες… αστειότητες (για να μη γράψω αθλιότητες) περί σχεδίου που υπήρχε για την επόμενη μέρα και τη ΝΕΡΙΤ, τις «κονσέρβες», τα «μαγνητοσκοπημένα» και τις «ενημερωτικές υπηρεσιακές εκπομπές» (ανατριχίλα!) θα αρκούσε για να μην… εκτεθεί περαιτέρω -αν από όσα προέκυψαν μετά το λουκέτο δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα-, να ρωτήσει πολιτικούς του φίλους εντός της Ν.Δ. ή ακόμα και ορισμένους εκ της σημερινής διοίκησης της ΝΕΡΙΤ στην οποία κάνει την εκπομπή του. 
Ή έστω θα μπορούσε να το έχει καταλάβει από το ότι έναν χρόνο και σχεδόν δύο μήνες μετά το λουκέτο ακόμα τίποτε δεν έχει λειτουργήσει με εύρυθμο τρόπο στη ΝΕΡΙΤ. Οι καταγγελίες οδήγησαν σε απομακρύνσεις και παραιτήσεις. 
Οι νέοι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ ομολογούν ότι τόσους μήνες μετά δεν βρήκαν ούτε επιχειρησιακό σχέδιο και τρέχουν να προλάβουν, καθώς η θητεία τους λήγει σε λιγότερο από ένα τρίμηνο.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης που παραπονιέται (δικαιολογημένα) γιατί ουσιαστικά δεν του έδωσαν την ευκαιρία (το 2001) να βρει κοινό για τα «Φθηνά τσιγάρα» του, αναζητώντας και πάλι κοινό, το έριξε (αδικαιολόγητα;) στα πολύ «Φθηνά (απο)Τσίγαρα».
s.maniatis@efsyn.gr



3 σχόλια:

  1. ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΕΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΓΛΥΦΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ
    ΕΛΕΟΣ
    ΠΑΛΙΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκη Πάνου “Μάθημα Πρώτον” 1976
    https://www.youtube.com/watch?v=MyoTPHvXrWs

    Αυτός που κλε, για να ταϊ, κουτσουβελάκια,
    απ΄ το Θεό κι από εμέ, συγχωρεμέ.
    Αυτός που κλε, για αποταμί, σε μασουράκια,
    παλιοκοπρί, αηδιαστί και σιχαμέ.

    Αυτός που κλε, γιατί δεν βγαι, με το τιμίως,
    είναι αθώ, σου λέει: κλε γιατί πεθαί.
    Αυτός που κλε, για να τα κρυ και υπογείως,
    όταν ψοφί, κι οι κολασμέ, δεν τόνε θε.

    Αυτός που κλε, ένα καρβέ, κι ύστερα τρέχει,
    -Κύριε Προ, δεν είναι κλε, σεσημασμέ.
    Πεντ’ έξι μη, ένα ψωμί; Δικαίως έχει,
    φασκελωμέ, την κοινωνί, τη χαλασμέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ καλο. Παω να δω κι αλλα του Πανου στο youtube. Να 'σαι καλα που το ανεβασες

      Διαγραφή