Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Δημήτρης Κοντομηνάς:Δύο μέτρα & δύο σταθμά















Δύο μέτρα & δύο σταθμά

http://www.jodigraphics.net/?p=6147

«Είναι φανερό ότι υπάρχει μια Διεθνής της Μαλακίας
Και αρχίζουμε να διακρίνουμε τους εκπροσώπους της»
Γκυ Ντεμπόρ
Τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου οι ένστολοι  υπερασπιστές της αστικής τάξης με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο ΕΛ. Βενιζέλος, λίγο πριν αποβιβαστώ με φίλη και συντρόφισσα σε αεροπλάνο με προορισμό τις Βρυξέλλες. Εκεί αμφότεροι θα συμμετείχαμε σε προγραμματισμένη εκδήλωση της Διεθνούς Κόκκινης Βοήθειας. Επίσημη εκδοχή των κατασταλτικών μηχανισμών υπήρξε η “παραβίαση” του κατά φαντασίαν  περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Όπως, όμως, αποδείχθηκε και στην ακροαματική διαδικασία στο αυτόφωρο μονομελές, τέτοιος περιοριστικός όρος ουδέποτε μου επιβλήθηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών της Κέρκυρας που εξέδωσε το βούλευμα της αποφυλάκισής μου, τον Σεπτέμβρη του 2013.
Η εισαγγελέας, όμως, ασθμαίνοντας και αγωνιώντας για το νέο φιάσκο των διωκτικών μηχανισμών, προχώρησε σε μια πρωτοφανή νομική ταχυδακτυλουργία, ελαστικοποιώντας και επεκτείνοντας κατά το δοκούν Την λέξη “διαμονή”, ταυτίζοντάς την με το κυριολεκτικό ρίζωμα του πρώην κρατούμενου σε ένα σπίτι και μετατρέποντας τη διαμονή σε μια κατοικία σε έναν οιονεί κατ’ οίκων περιορισμό. Και φυσικά, το μειράκιο που παρίστανε την πρόεδρο δε δίστασε να επικυρώσει το δικαστικό πραξικόπημα, καταδικάζοντάς με σε εξάμηνη ποινή (πράγμα που σημαίνει πως σε μια ενδεχόμενη τελεσίδικη καταδίκη στο εφετείο, θα πρέπει να εκτίσω και την πενταετή αναστολή). Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια: προ λίγων ετών ένας διαφορετικού είδους δικαστικός κρετινισμός αρνούνταν να μου χορηγήσει άδεια, αιτιολογώντας την εκδικητική του μανία με τη μεγαλύτερη μπούρδα που θα μπορούσε να εξακοντίσει ένας φασιστάκος εισαγγελέας: ήμουν “φυγόδικος” επειδή παρέμενα ασύλληπτος πριν τη σύλληψή μου! Τα ξίφη της διαλεχτικής αρπάξανε φωτιά…
Οι νομικίστικες μανούβρες, τα απανωτά δικαστικά πραξικοπήματα και η εξουσιαστική αυθαιρεσία δεν πρέπει αν αντιμετωπίζονται από τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές επαναστάτες με τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου, επειδή “όλοι οι νόμοι είναι εκτρωματικοί”. Όσο δεν αντιλαμβανόμαστε ΚΑΙ τους νόμους ΚΑΙ τις δικαστικές αίθουσες ως άλλο πεδίο μάχης στο οποίο αντανακλώνται κοινωνικοί και ταξικοί συσχετισμοί δύναμης, τόσο θα χορηγούμε εθελοντικά χώρο στο κράτος της έκτακτης ανάγκης, για να επεκτείνει την κυριαρχία του και να διογκώνει την αυταρχικοποίησή του. Αν κάτι μας δείχνει η πρόσφατη παρεμπόδιση της παρέμβασης του Νίκου Μαζιώτη σε εκδήλωση του Κ* Βοξ στο Γκίνη, είναι πως η νεοφιλελεύθερη αστική δημοκρατία του 21ου αιώνα είναι έτοιμη να θυσιάσει και τα πιο ιερά φετίχ της, όπως είναι η “ελευθερία του λόγου”, στο βωμό της πλέον βάρβαρης καπιταλιστικής επίθεσης της πρόσφατης ιστορίας.
Μας δείχνει, όμως, και κάτι άλλο: την πλήρη σύγχυση της ακροδεξιάς κυβέρνησης και του τερατώδη νάνου Σαμαρά, που νομίζουν πως θα αποφύγουν την αναμενόμενη πολιτική τους χρεοκοπία, αλέθοντας στο μπλέντερ του επικοινωνιακού παραληρήματος μπόλικη Αμφίπολη, λίγο τρομο-σώου (σαν τις απίστευτες παπαριές που αμόλησε ο αποτυχημένος μπασκετμπολίστας Κικίλιας με αφορμή τη σύλληψη του συντρόφου Σταμπούλου), μια τζούρα εθνικιστικού και αντικομμουνιστικού κιτς και με τις χούφτες φασισμό- με ή χωρίς σβάστικα.
Θεωρώ, λοιπόν, πως η τελευταία περίπτωση με τη σύλληψή μου δεν μπορεί να νοηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο του επελαύνοντα αυταρχισμού της κρατικής εξουσίας. Το αστικό κράτος για να εξυπηρετήσει το κεφάλαιο δεν θα διστάσει να πουλήσει ακόμα και τον παρθενικό του υμένα στον διάολο: τη δημοκρατία (τους).
Πολύκαρπος Γεωργιάδης, 21-10-2014
[πηγή: athens.indymedia.org]

O Κοντομηνάς στις ΗΠΑ παρά την απαγόρευση εξόδου

Εντύπωση προκαλεί λοιπόν το δημοσίευμα στο (φίλα προσκείμενο) paraskinio.gr με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2014 στο οποίο διαβάζουμε για τη δεκαπενθήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κοντομηνά. Σύμφωνα με αυτό, ο Δ. Κοντομηνάς αφού πήγε στη Νέα Υόρκη για να δει την οικογένειά του ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον όπου είχε επαφές υψηλού επιπέδου με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες και τέλος μετέβη και στοΣικάγο για προκαθορισμένο ιατρικό τσεκάπ.
Κι όμως, ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν θα έπρεπε να μπορεί να επισκεφτεί τις ΗΠΑ εξαιτίας του περιοριστικού όρου απαγόρευσής εξόδου από τα η χώρα που του επιβλήθηκε μαζί με την εγγύηση μαμούθ των 5 εκατομμυρίων ευρώ (που αργότερα μειώθηκε στα 4). Θυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί διοίκησης του Α. Φιλιππίδη.
Το δάνεια του Κοντομηνά και η δικαστική διαδικασία
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ΤΤ είχε δανειοδοτήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ επιχειρηματίες χωρίς την τήρηση των ορθών τραπεζικών πρακτικών και ουσιαστικά χωρίς εγγυήσεις. Ανάμεσα στους «τυχερούς» ήταν και η DEMCO (σύμφωνα με δημοσιεύματα με δάνεια ύψους 110 εκατ. ευρώ) ιδιοκτησίας Κοντομηνά. Ο ίδιος κατά την εξέτασή του από το Δικαστικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια καλύπτονται από εγγυήσεις της προσωπικής του περιουσίας ενώ δήλωσε πρόθεση παροχής και επιπλέον εγγυήσεων στην τράπεζα αναφέροντας ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι 5 εκατομμύρια ευρώ.
Το Συμβούλιο τελικά τον άφησε ελεύθερο, ορίζοντας τη βαριά εγγύηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τέθηκαν καιπεριοριστικοί όροι που περιλαμβάνουν τηνυποχρεωτική του εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα τρεις φορές το μήνα και τηναπαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Τον Φεβρουάριο η εγγύηση μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ μετά από αίτημα του Κοντομηνά ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει τα 5 εκατ. ευρώ. Η εγγύηση έπρεπε να καταβληθεί «με οποιοδήποτε τρόπο» μέχρι την 21η Μαρτίου προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος. Τούτο σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει χρήματα δεσμεύοντας τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και η δέσμευση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετή.
Το πρόβλημα υγείας του Δημήτρη Κοντομηνά
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που έφερε ο Δημήτρης Κοντομηνάς για να μην προφυλακιστεί ήταν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία πάσχει και η οποία του δημιουργεί πολλά προβλήματα. Άλλωστε, την ημέρα που βγήκε το ένταλμα σύλληψής του ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου κατά δήλωση του δικηγόρου του νοσηλεύτηκε για «συνήθη λοίμωξη του αναπνευστικού». Ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του ο Κοντομηνάς δεν πέρασε ούτε ένα βράδυ στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ, αντ’ αυτού έμεινε φρουρούμενος στο δωμάτιο της ιδιωτικής κλινικής. Οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας ζήτησε από τον ιατροδικαστή κ. Καλογριά να εξετάσει τον Κοντομηνά προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει και στη συνέχεια να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο διαψεύστηκαν από τον δικηγόρο του.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία πάσχει ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά στο εξωτερικό και θα ήταν παράλογο να ζητηθεί ειδική άδεια από τις αρχές για ένα προγραμματισμένο τσεκάπ στις ΗΠΑ.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Κατά τη διαδικασία της απολογίας του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος φέροντας ως επιπλέον επιχείρημα την κατά το παρελθόν τήρηση των περιοριστικών όρων.
Στις 28 Απριλίου του 2010, και μετά από μια μακρόχρονη προδικαστική διαδικασία που ξεπέρασε τα 6 χρόνια, ο Κοντομηνάς μαζί με άλλους τρεις συνεργάτες του απολογήθηκε για κατηγορίες υπεξαίρεσης και εκβιασμού σε βαθμό κακουργήματος για την εξαπάτηση εκατοντάδων ομογενών από τη Νότια Αφρική. Τότε, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο Κοντομηνάς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ ενώ του επιβλήθηκε και η απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα. Τήρησε τότε ο ιδιοκτήτης του Alpha TV τις αποφάσεις της δικαιοσύνης;
Σύμφωνα με την Deal News, όχι και τόσο πολύ. Σε δημοσίευμα με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου του 2010 διαβάζουμε ότι «τις προηγούμενες μέρες ο ισχυρός άνδρας του ALPHA, των media και των ασφαλειών πραγματοποίησε μια σειρά από ταξίδια και στις τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία), ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της επένδυσης και να ενημερώσει σχετικά το στενό συνεργάτη του».
Αλλά ανάλογες πληροφορίες βρίσκουμε και από το σκανδαλοθηρικό Τύπο, που συμπαθεί πολύ τον Δημήτρη Κοντομηνά και τις συντρόφους του. Έτσι, διαβάζουμε για συχνές επισκέψεις του στο Παρίσι   αλλά και σε άλλα μέρη, όπως στις εξωτικές Μαλδίβες λίγες ημέρες προτού πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού και χάσει το ραντεβού του με την αστυνομία.
Φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στο μεταξύ ο επιχειρηματίας έχει καταφέρει να αλλάξει τους όρους αποφυλάκισής του. Αν όμως έχει γίνει κάτι τέτοιο, οι πληροφορίες δεν έχουν βρει το δρόμο προς την δημοσιότητα. Και, επιτρέψτε μου, η είδηση της άρσης των περιοριστικών όρων για ύποπτους με τόσο βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα είναι όσο σημαντική είναι και της επιβολής τους.

Πώς ο Δ. Κοντομηνάς βρέθηκε στις ΗΠΑ παρά την απαγόρευση

Πριν από λίγες εβδομάδες αναφερθήκαμε στο ταξίδι του Δημήτρη Κοντομηνά στις ΗΠΑ παρά τον περιοριστικό όρο περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε ως όρος αποφυλάκισης για την υπόθεση του ΤΤ. Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβη μάθαμε αρκετά αλλά βγάλαμε ένα μόνο συμπέρασμα.
Είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσεις πληροφορίες για τέτοια ζητήματα μέσω μιας θεσμικής διαδικασίας. Παρά τις ερωτήσεις που απευθύναμε σε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς χρειαστήκαμε την βοήθεια εσωτερικής πληροφόρησης προκειμένου να φτάσουμε στην άκρη του νήματος.
Όπως φαίνεται λοιπόν ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει πετύχει την άρση του περιοριστικού όρου επικαλούμενος το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει, το οποίο τον ανάγκαζε να επισκεφτεί το εξωτερικό. Κι όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Παρασκήνιο η επίσκεψη του κύριου Κοντομηνά στις ΗΠΑ περιλάμβανε μόνο ένα προγραμματισμένο τσεκ-απ. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι αφού επισκέφτηκε το νοσοκομείο πήρε το αεροπλάνο και ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
Κάνοντας μια έρευνα μάθαμε επιπλέον ότι ο κύριος Κοντομηνάς έχει άρει οριστικά τον περιοριστικό όρο, πράγμα που δεν συνηθίζεται αφού σύμφωνα με έμπειρους νομικούς σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται προσωρινή άδεια για συγκεκριμένη επίσκεψη στο εξωτερικό με ημερομηνία λήξης.
Και ενώ τα ΜΜΕ έβριθαν από ρεπορτάζ σχετικά με την αστρονομική εγγύηση που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων που περιλάμβαναν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρουσία του στο αστυνομικό τμήμα, τώρα που ο Κοντομηνάς σχεδόν διαφημίζει τα ταξίδια του στο εξωτερικό υπάρχει παντού ένα πέπλο σιωπής.
Τούτο δημιουργεί τεράστιο ηθικό ζήτημα αφού γίνεται σαφές ότι η αυστηρότητα που επιδεικνύει η δικαιοσύνη είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, ή αν θέλετε, για τα δελτία ειδήσεων για τις λίγες μόνο ημέρες που η υπόθεση βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας. Όταν όμως οι κάμερες απομακρύνονται το καθιερωμένο σύστημα της διαπλοκής συνεχίζει ανενόχλητα τη δουλειά του.
Επιπλέον αξιοσημείωτο παραμένει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος λογικός τρόπος για να ενημερωθείς για την εξέλιξη των υποθέσεων. Επικαλούμενες την προστασία των προσωπικών δεδομένων οι υπηρεσίες αρνήθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ρεπορτάζ, την ίδια ώρα που η αστυνομία και η δικαιοσύνη διαρρέει όχι απλά πληροφορίες αλλά και υλικό που είναι τμήμα της ανακριτικής διαδικασίας όταν πρόκειται για δίκες αναρχικών.
Ακόμα και με την εσωτερική πληροφόρηση που είχαμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ αυτού δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά χωρίς την άποψη του ίδιου του κύριου Κοντομηνά, ο οποίος αγνόησε το ερωτηματολόγιο που στείλαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου