Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Rien ne va plus, Αντώνη-της Έλενας Ακρίτα

















Σοβαρά, Αντώνη; Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία; Χωρίς ούτε καν μια τζούρα από 'Οικογένεια' μέσα; Τουλάχιστον, η Χούντα δεν την ξεπέταγε έτσι την καψερή. Στρίμωχνε και τα σόγια στο σλογκανάκι: 'Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια'.
Εσύ: "Έθνος - Πατρίδα - Θρησκεία."  
Αυτοί: "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια."

      Δεν ανήκω σ' αυτούς που εύκολα αμολάει ο στόμας τους το ανιστόρητο 'Χούντα έχουμε'. Παιδάκι του Δημοτικού στη Χούντα, όλη μου την εφηβεία την πέρασα με τους ασφαλίτες κατσικωμένους έξω απ' το σπίτι μας. (Επί προσωπικού - Κάτι που δεν έχω ξαναπεί. Ακόμα και τώρα, ξυπνάω από φριχτούς εφιάλτες με τους μπάτσους να σπάνε την μπαλκονόπορτα και να συλλαμβάνουν την μάνα μου.)

Δεν έχουμε Χούντα - ΟΜΩΣ:
∙      Έχουμε μια ταπεινωμένη χώρα, έχουμε άνεργους, άστεγους, αυτόχειρες, απελπισμένους.
∙      Έχουμε ένα αυθαίρετο κράτος, έχουμε μια άθλια διακυβέρνηση, έχουμε πολιτικούς μπάτλερ του κάθε       Σόϊμπλε.
∙      Έχουμε αρχηγούς κομμάτων που κάνουν καριέρα πατώντας πάνω στο κουφάρι του φόβου μας.
∙      Έχουμε Χρυσή Αυγή μες τη Βουλή.
∙      Έχουμε μίζες, έχουμε σκάνδαλα, έχουμε λαμόγιες.
∙      Έχουμε υπόδικους κροίσους που σουλατσάρουν ελεύθεροι.
∙      Έχουμε συμπολίτες μας ξεσπιτωμένους για ένα χαράτσι που δεν ΜΠΟΡΕΣΑΝ να πληρώσουν.

Όμως αυτή η αθλιότητα δεν λέγεται Χούντα. Μιλημένα ξηγημένα.

∙      Χούντα σημαίνει πως μπουκάρει ο γαλονάς και με τα όπλα επιβάλλει στρατιωτική δικτατορία.
∙      Χούντα σημαίνει φυλακίζομαι, εξορίζομαι, βασανίζομαι, δολοφονούμαι μόνο και μόνο για τα πιστεύω μου.
∙      Χούντα σημαίνει ποινικοποίηση της ιδεολογίας μου.
∙      Χούντα σημαίνει 'πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων'.
∙      Χούντα σημαίνει 'κατάλυση του κοινοβουλευτισμού'(όσο για τα μπάζα κι αν τον έχουμε καταντήσει, σόρι       αλλά 'δικτατορία' δεν τον λες).
∙      Χούντα σημαίνει λογοκρισία: Δεν ακούω τα τραγούδια που αγαπώ, δεν βλέπω τις ταινίες που μ' αρέσουν,       δεν παρακολουθώ το θέατρο που με αγγίζει, δεν αγοράζω την εφημερίδα που με εκπροσωπεί.
∙      Χούντα σημαίνει λογοκρισία. Στα πάντα.
∙      Χούντα σημαίνει ότι η ελευθεροτυπία πάει περίπατο.
∙      Χούντα σημαίνει αναστολή των άρθρων του Συντάγματος.
∙      Χούντα σημαίνει κατάλυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
∙      Χούντα σημαίνει τέρμα οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες, ο συνδικαλισμός, η διεκδίκηση εργασιακών αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

      Κι αν η αστική δημοκρατία τα 'χει κάνει μαντάρα - Χούντα δεν τη λες. Για τον απλούστατο λόγο πως αν είχαμε Χούντα, ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΤΕΡΜΑ.

      ΌΜΩΣ:"'Εθνος, Πατρίδα, Θρησκεία";;; Σοβαρά, Αντώνη; Σοβαρά τώρα;

Δεν ξέρω ποιος επικοινωνιακός φωστήρας σε συμβούλεψε να γράψεις στα παλιά σου τα παπούτσια τον κεντρώο χώρο και να απευθυνθείς στον αμιγώς ακροδεξιό. Δεν ξέρω - κι ούτε με αφορά μια εγκληματικά λαθεμένη στρατηγική. Όπως δεν με αφορά κι ο απροκάλυπτος καιροσκοπισμός του πολιτικού που την εφαρμόζει.

Με αφορά όμως η συσπείρωση των ακροδεξιών μορφωμάτων στην παράταξή σου. Πέφτουν τα χαμογελαστά, προσηνή προσωπεία: Αποκαλύπτονται, μένουν πρόσωπα παραμορφωμένα από τον φανατισμό, την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό.

"Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία", Αντώνη; Με Βορίδη, Μπαλτάκο, Γεωργιάδη; Με βουλευτές σου να φωτογραφίζονται χαριεντιζόμενοι με χρυσαυγίτες'; Με δηλώσεις εμφυλιοπολεμικές; Με δηλώσεις αντεθνικές - ναι, Αντώνη: Αντεθνικές. Γιατί τι άλλο είναι το "Αν βγει ο Σύριζα, εγώ βγάζω τα λεφτά μου έξω" του Γεωργιάδη;

"Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία", Αντώνη; Εκεί στον φράχτη των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο; Με το παγωμένο παιδάκι να ξενυχτάει 10 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΩΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ, ΓΑΜΩΤΟ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ; Κι εσύ τολμάς, ΤΟΛΜΑΣ να λες πως θα αρνηθείς έστω και την στοιχειωδώς ανθρώπινη περίθαλψη στους - εντός εισαγωγικών - 'λαθρομετανάστες';

"Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία;", Αντώνη; Τι σόι θρησκεία είναι αυτή που καταπατάει όλα τα διδάγματα του Ιησού Χριστού - αν το πάρουμε κι έτσι; Τι σόι θρησκεία είναι αυτή που αφήνει τον διψασμένο χωρίς νερό, τον πεινασμένο χωρίς ψωμί, το ορφανό παιδί χωρίς ένα χάδι; 
Τι σόι θρησκεία - και, τελικά, όπως λέει ο λαός - "σε ποιον Θεό πιστεύεις, ρε φίλε;".

Αγάπη, δίδαξε ο Χριστός, Αντώνη. Αγάπη, ισοτιμία, ισονομία, αποδοχή της διαφορετικότητας, στήριξη στον κατατρεγμένο, στον φτωχό, στον σκλάβο, στον παρία: Μια κάποια Μαρία Μαγδαληνή σου λέει κάτι ή μπα;

Πες χαιρετίσματα στους επικοινωνιολόγους σου - γιατί με τον φόβο δεν παίρνει μπρος η μίζα. Δεν ξεκινάει το σαράβαλο, σέρνεται λέμε!
Κι εμείς βαρεθήκαμε να μας κουνάνε το δάχτυλο μες τη μούρη. Βαρεθήκαμε, σιχαθήκαμε, κουραστήκαμε, λιώσαμε, γκώσαμε: Και με σας και με την καμπάνια του φόβου σας.

Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο στη ζωή μας. Ξέρω τι έγινε χτες. Και προχτές.
Χτες ο φόβος.
Σήμερα η ελπίδα.
Αύριο η δικαίωση ή η διάψευση.

Ποντάρω τα ρέστα μου τα κόκκινα et faites vos jeux.
Rien ne va plus, μάγκες!

      Υ.Γ. Α, και που 'σαι. Μια που είσαι όρθιος, μίλα λίγο πάλι με τον Θεό:
Σαν κάτι δεν κατάλαβες καλά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου