Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Πόλεμος» Μαξίμου με τα «δελτία των 8»-Την ώρα που η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές αναδεικνύει πολλά ανοιχτά θέματα-αγκάθια και χάσμα που δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ εξαιτίας της προβολής της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ





































του Γιώργου Μελιγγώνη
Ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς προβάλλεται το κυβερνητικό έργο από τα «δελτία των 8», αλλά και από εφημερίδες και ραδιόφωνα και συνδέουν ευθέως τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης με τους φόρους που ζητεί η κυβέρνηση επί του 2% του τζίρου των καναλιών για την χρήση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Παρότι δεν είναι ασύνηθες μία κυβέρνηση που περνά δύσκολες στιγμές να ρίχνει τον λίθο του αναθέματος στα «κακά ΜΜΕ», στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εντελώς διαφορετικό». Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον «πόλεμο», όπως τον ονομάζουν, που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ κατηγορούν τα «δελτία των 8» για «καλλιέργεια κλίματος φόβου, τρόμου και υστερίας».
«Κάθε βράδυ μας λένε τα ίδια και τα ίδια. Ότι θα χρεοκοπήσουμε και θα καταστραφούμε. 
Τα ίδια έλεγαν πριν τις 7 Απριλίου, ότι δε θα πληρώναμε την δόση του ΔΝΤ. Την πληρώσαμε. Τώρα, συνεχίζουν το ίδιο βιολί»,  υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχοι προβληματισμοί έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του πρωθυπουργού.
Άδειες και πρόστιμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση δέχεται πόλεμο και πως τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το κυβερνητικό σχήμα συνδέονται, από κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά τους φόρους που οφείλουν από το 2011 και αφορούν στο 2% επί του τζίρου των καναλιών –και οι οποίοι, σημειωτέον, ήδη βεβαιώθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ. Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι επιθέσεις που δέχεται, μέσω παραπολιτικών στηλών και όχι μόνο, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που χειρίζεται τα θέματα των ΜΜΕ.
Επίθεση εφ’ όλης της ύλης

Παράλληλα, στην κυβέρνηση βλέπουν με ανησυχία το γεγονός ότι ο «μήνας το μέλιτος» που παραδοσιακά δείχνουν τα ΜΜΕ στην εκάστοτε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση τελείωσε… νωρίς, καθώς το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ στα δελτία ειδήσεων για όλα τα θέματα: από το μεταναστευτικό ως την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 
Μάλιστα, χθες, τον προβληματισμό του για τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν έκρυψε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας. «Δεν ξέρω να υπήρχε άλλη κυβέρνηση που να δέχθηκε τόσο αβάσιμο ορυμαγδό επιθέσεων», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο Θοδωρής Δρίτσας, αποτυπώνοντας την γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στην κυβέρνηση για το πώς προβάλλεται το κυβερνητικό έργο από τα ΜΜΕ.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι συνομιλητές του πρωθυπουργού διαψεύδουν κάθε σενάριο να κάνει πίσω η κυβέρνηση είτε για τον φόρο στα κανάλια, είτε για την διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως ο «πόλεμος» από τα «δελτία των 8» έχει ήδη αρχίσει να φθείρει την κυβέρνηση. 
«Σπέρνουν στους πολίτες τον πανικό. Αυτό δεν είναι ειδήσεις, είναι καθαρή προπαγάνδα», λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, κατηγορώντας ευθέως τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας για «επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης».
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε όσα εξήγγειλε για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο –αυτό, τουλάχιστον, λένε υψηλόβαθμες πηγές του Μαξίμου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι «αυτά τα κάνεις νωρίς, όσο δεν έχεις ακόμη φθορά», εξ ου και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, πριν καν υπάρξει κατάληξη στην εκκρεμούσα διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου