Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Το «ναρκοπέδιο» Μητσοτάκη εν όψει ΔΕΘ












Υπόθεση Γεωργίου, συνηγορία σε καναλάρχες και ευτελής αντιπολίτευση διχάζουν τη Ν.Δ.

Θεωρητικά, η φετινή ΔΕΘ θα έπρεπε να ήταν ένας “περίπατος” για τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο όντως βαρύς λογαριασμός των φόρων δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, ενώ ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προφανώς και αυξάνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Κι όμως, η πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη ώς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο μοιάζει με ναρκοπέδιο:
 Η Ν.Δ. έχει χωριστεί στα... τρία με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου και την αναζωπύρωσή της μετά την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών, η “έξαλλη” αντιπολίτευση με την “πατουλιάδα” περί... “μεταδοτικής ελονοσίας” προκάλεσε εικόνα Βαβέλ, ενώ η απροσχημάτιστη στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη στους νυν καναλάρχες και στις επιδιώξεις τους περί ακύρωσης του διαγωνισμού της Τρίτης προκαλεί εσωκομματική γκρίνια και αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ν.Δ. και ο αρχηγός της παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του λεγόμενου “παλιού πολιτικού συστήματος” - "Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Η αρχή έγινε με την αντιπολιτευτική “αμηχανία” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέστη σαφής αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης για την απλή αναλογική και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τα κορυφαία “γαλάζια” στελέχη αναμασούν απλώς αυτολεξεί όσα έλεγε ο Αντ. Σαμαράς την περίοδο των “Ζαππείων”.
 Ότι, δηλαδή, “χρειάζεται ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής”.
Χωρίς καμία απάντηση, φυσικά, ως προς το πώς θα βγουν οι αριθμοί με αυτό το άλλο, φαντασιακό, “μείγμα”.

 Μονταζιέρα 
Αυτή η αμηχανία έγινε τόσο εμφανής το τελευταίο εικοσαήμερο, ώστε η Ν.Δ., είτε άμεσα μέσω ανακοινώσεων, είτε εμμέσως, με αναρτήσεις “γαλάζιων” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ραδιοφωνικά-τηλεοπτικά υπονοούμενα, ενεργοποίησε την περίφημη “μονταζιέρα”, ασκώντας “έξαλλη” αντιπολίτευση που έφτασε αρκετές φορές στα όρια της χυδαιότητας.

 Κορυφαία δείγματα αυτής ήταν τα υπονοούμενα περί παρουσίας... “υπουργών” στο μοιραίο σκάφος της Αίγινας, αλλά και η πολιτική στήριξη που παρέσχε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη, όταν ο τελευταίος ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης για τα... μεμονωμένα και απολύτως ελεγχόμενα κρούσματα ελονοσίας.

Μάλιστα, ο Γ. Πατούλης, καίτοι γιατρός, δεν δίστασε μέσω twitter να υπονοήσει ότι η ελονοσία είναι μεταδοτική από... άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τη συνέδεσε ευθέως με το προσφυγικό και διαπίστωσε “ελλείψεις” στους αεροψεκασμούς.

Βεβαίως, η “γαλάζια” στήριξη στον Γ. Πατούλη κράτησε μόλις τρεις ημέρες: ώς το σημείο, δηλαδή, που “γαλάζιοι” αυτοδιοικητικοί “άδειασαν” πανηγυρικά τον δήμαρχο Αμαρουσίου, στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία της Πειραιώς ότι... δεν “σηκώνουν” αυτού του είδους την αντιπολίτευση.

Η αρχή έγινε με τον -επίσης γιατρό- “γαλάζιο” δήμαρχο Ευρώτα Γ. Γρυπιώτη, που έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Λακωνίας - που, ως γνωστόν, αποτελεί “γαλάζιο” “κάστρο”.

 Ο Γ. Γρυπιώτης κατήγγειλε “διασπορά ψευδών ειδήσεων”, ενώ δύο “γαλάζιοι” περιφερειάρχες αντέδρασαν ακόμη εντονότερα.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης έδειξε τη δυσφορία του για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η Περιφέρειά του από το ακροδεξιό παραλήρημα Πατούλη, ενώ και ο ίδιος, και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός διέψευσαν τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΚΕΔΕ περί απουσίας αεροψεκασμών για τα κουνούπια.

 Υπόθεση Γεωργίου: 
Το τρίγωνο των Βερμούδων
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η αναζωπύρωση της υπόθεσης Γεωργίου μετά την επιστολή της Κομισιόν δυσχέρανε την ούτως ή άλλως δύσκολη θέση του προέδρου της Ν.Δ. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι αξίωναν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει σαφή θέση για το θέμα, “αδειάζοντας” τον Κ. Καραμανλή.

Έτσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ., που δεν θέλει να κόψει γέφυρες με την Κεντροαριστερά, επέλεξε τη στάση της σιωπής, καταφέρνοντας και η Κεντροαριστερά να του ασκήσει πολεμική, και οι “καραμανλικοί” να... βγουν στα κεραμίδια.

Μάλιστα, ο Ν. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” (ΣΚΑΪ) την επιστολή της Κομισιόν και σχεδόν εγκάλεσε την ηγεσία του κόμματος επειδή δεν έχει πάρει θέση. Για “λογιστικές αναταξινομήσεις” επί ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης, προσπαθώντας να “εξευμενίσει” τους “καραμανλικούς”, την ώρα που οι “σαμαρικοί” πίεζαν υπογείως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου.

Επισήμως, πάντως, η Ν.Δ. “δεν σχολιάζει μία υπόθεση όταν διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη”, σεβόμενη την “ανεξαρτησία” της.

 Συνηγορία υπέρ καναλαρχών 

Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετρά πολιτικές ζημίες και νέες εσωκομματικές γκρίνιες και από τη στάση που τηρεί έναντι του μεθαυριανού διαγωνισμού για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Την ώρα που κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες από τη δημοπρασία για τις άδειες, η Ν.Δ. εμφανίζεται ως συνήγορος των υπαρχόντων καναλαρχών, που θέλουν πάση θυσία να ματαιώσουν τον διαγωνισμό.

 Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με επίσημη ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι “δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το ΕΣΡ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προανήγγειλε ότι, ως κυβέρνηση, “θα ακυρώσει τον νόμο Παππά”, αποφεύγοντας, πάντως, να ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς θα το κάνει αυτό.

 Επιχειρηματικά τρίγωνα 

Ήδη, η σχετική εξαγγελία έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς “γαλάζιους”, οι οποίοι βλέπουν τη Ν.Δ. να μετακινείται από την “καραμανλική” πολεμική κατά των “νταβατζήδων” σε ρόλο... συνηγόρου των καναλαρχών, ενώ ταυτόχρονα ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται ήδη να δέχεται μηνύματα να μην επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία.

Αυτό διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως συνομολογούν κορυφαία “γαλάζια” στελέχη, αν επιμείνει στις εξαγγελίες του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όσους θα έχουν δώσει τα περισσότερα χρήματα και θα έχουν πάρει με νόμιμο τρόπο τις τηλεοπτικές άδειες.

Με άλλα λόγια, θα θέσει εαυτόν εντός ενός τριγώνου συμφερόντων και ταυτόχρονα θα πρέπει να απαντήσει πώς μπορεί να υπηρετηθεί η εξαγγελία του με... νόμιμο τρόπο: θα αποζημιώσει τους νόμιμους, ώς τότε, καναλάρχες με τα χρήματα που θα έχουν δώσει για να πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες; Σε αυτό το ερώτημα η Ν.Δ. επισήμως δεν απαντά.

Κλείνει σε ρητορικό επίπεδο τα μάτια στους καναλάρχες, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία περί “ακύρωσης του νόμου Παππά”, παραπέμποντας σε... “εύθετο χρόνο” όταν ερωτάται με ποιον τρόπο θα ακυρωθεί ένας νόμος που θα έχει παραγάγει έννομα αλλά και οικονομικά αποτελέσματα και θα έχει φέρει τα πάνω - κάτω στο τηλεοπτικό τοπίο, δημιουργώντας ένα νέο, νόμιμο status quo... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου