Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Στο σπίτι του κρεμασμένου (κ. Καψή, ενταύθα)
























https://www.efsyn.gr/arthro/sto-spiti-toy-kremasmenoy-k-kapsi-entaytha


Ο κ. Παντελής Καψής με ανάρτησή του κατηγορεί την «Εφ. Συν.» ότι ουσιαστικά «έθαψε» την είδηση για «τους πρόσφυγες στη Λέσβο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Και το συμπεραίνει αυτό λέγοντας ότι μπήκε στην ιστοσελίδα μας και δεν είδε σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο υπαινίσσεται ότι δεν υπήρχε ούτε στην έντυπη έκδοση.
Όσον αφορά το efsyn.gr, να τον ενημερώσουμε ότι η είδηση έπαιζε για πολλές ώρες σε περίοπτη θέση στη home page (πρωτοσέλιδα) και παραθέτουμε και τα σχετικά δημοσιεύματα.
Το σχετικό ρεπορτάζ επίσης επί τρεις ημέρες βρισκόταν στην ίδια σελίδα και ανανεωνόταν συνεχώς. 
Ενδεικτικά τα links στην ιστοσελίδα μας:
Άρα προς τι το μίσος;
Ο κ. Καψής, ο οποίος μας κατηγορεί για σταλινισμό, αποτελεί μία από τις αιχμές της προπαγανδιστικής μηχανής (σταλινικού και ολοκληρωτικού τύπου), του ΣΚΑΪ, στον οποίο (πάντα με το γνωστό απορημένο ύφος) κάνει σχόλια τα οποία είναι μνημεία μονομέρειας, διαστρέβλωσης και παραποίησης της πολιτικής πραγματικότητας, αρκεί να εξυπηρετούν ένα σκοπό: 
να προφυλάσσουν το μιντιακό και πολιτικό σύστημα της παρακμής και να αποδίδουν στους εχθρούς του τα δικά του ανομήματα.
Ένα πραγματικό πολυεργαλείο αυτού του συστήματος!
Για να μην επαναλαμβάνομαι, παραθέτω ένα παλαιότερο άρθρο μου, με τίτλο «Η κοινοτοπία της πολιτικής εθελοτυφλίας», γραμμένο τον Ιούνιο του 2015.
Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και, κυρίως, η κυβέρνηση συνθηκολόγησε με τους δανειστές για να αποφύγει αυτό που οι ομοϊδεάτες του κ. Καψή χαρακτήριζαν τότε «άτακτη χρεοκοπία».
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του, όμως, δεν θα άλλαζα ούτε τελεία.

«Η αβάσταχτη κοινοτοπία της πολιτικής εθελοτυφλίας»

Τη βαρυσήμαντη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα διαθέτει την πρώτη κυβέρνηση υπαρκτού σουρεαλισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας» κάνει μέσα από την προσωπική στήλη του στο «Εθνος» ο Παντελής Καψής.
Ο πρώην εκπρόσωπος της μνημονιοσωτηρίου κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου, πρώην εραστής της Ελιάς, πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης επί Σαμαρά και (νυν;) θαυμαστής του Ποταμιού έφτασε σ' αυτό το συμπέρασμα, ανατρέχοντας σε διάφορα επικοινωνιακά φάουλ εκπροσώπων της κυβέρνησης. Και μάλιστα των πλέον αναμενόμενων: της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην εμβριθή του ανάλυση συμμερίζεται την «εύστοχη περιγραφή του ξένου Τύπου» ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης «σεργιανούσαν στην Ευρώπη με ενδυμασίες που θύμιζαν πορτιέρηδες νυχτερινών κλαμπ».
Εγκαλεί ακόμη την πρόεδρο της Βουλής, επειδή απαγόρευσε στους αστυνομικούς να φορούν εντός του Κοινοβουλίου τη στολή τους και επαναφέρει τη γνωστή τρομολαγνεία, λέγοντας ότι τώρα οι τρομοκράτες δεν θα χρειάζεται να βρουν αστυνομική στολή για να ξεγελάσουν τη φρουρά, αλλά θα τους αρκεί ένα απλό σακάκι!
Φυσικά ο κ. Καψής ποτέ δεν φημιζόταν για τις πρωτότυπες αναλύσεις του, ωστόσο η υιοθέτηση αυτού του είδους των πολιτικών επιχειρημάτων φανερώνει την απόλυτη ένδεια σοβαρής προσέγγισης μιας ιστορικής κατάστασης, που όντως είναι πρωτοφανής για τα σύγχρονα δεδομένα: μια κυβέρνηση με σαφή λαϊκή εντολή εμποδίζεται (με τη συνδρομή των πάσης φύσεων εσωτερικών κέντρων) από τον διεθνή παράγοντα να την υλοποιήσει.
Αυτό όμως δεν ξενίζει καθόλου τον έγκριτο αναλυτή. Οπως δεν τον ξένισε καθόλου ο εξαναγκασμός σε παραίτηση ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού και η αντικατάστασή του από έναν άνθρωπο των τραπεζών, τον οποίο και υπηρέτησε.
Γέννημα-θρέμμα των συγκροτημάτων Τύπου, μέλος της πρωτοπορίας των «προθύμων» και πάντα διαθέσιμος να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση. Φυσικά, πάντα για την πατρίδα!
Επίλεκτο μέλος της ομάδας εκείνης των δημοσιολογούντων που σταθερά υπηρετούν τα συστημικά στερεότυπα, επικυρώνουν τις «εθνικές» αλήθειες και εκλογικεύουν ιστορικά ενώπιον του κοινού τις πολιτικές επιλογές του πρώην κυρίαρχου δικομματισμού.
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να έχει στοιχειώδη ανεξαρτησία σκέψης, για να αντιληφθεί ορισμένα πράγματα. Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε προ ημερών ο Χάραλντ Σούμαν, βραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος, τόνιζε: «Μπορείς να έχεις όποια γνώμη θέλεις για τη νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας. Οτι είναι ερασιτέχνες ή ότι η επικοινωνιακή τους πολιτική είναι χαοτική. Ομως το μήνυμα που εκπέμπεται απ' αυτό το αδιέξοδο με τους δανειστές είναι ότι υπάρχει ένας απελπισμένος λαός που ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης εξέλεξε μια νέα κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία, και οι ξένοι τού λένε ότι αυτό δεν επιτρέπεται και ότι πρέπει να ακολουθήσει την ίδια καταστροφική πορεία. Το μήνυμα των διαπραγματεύσεων προς κάθε άλλη χώρα είναι: "μην κάνετε ό,τι και οι Ελληνες". Ομως αυτή είναι η καλύτερη στήριξη στην εκλογική καμπάνια της Μαρίν Λεπέν».
Εδώ, λοιπόν, προφανώς και δεν έχουμε να κάνουμε με την «πρώτη κυβέρνηση του υπαρκτού σουρεαλισμού», αλλά απλώς με την κοινοτοπία της πολιτικής εθελοτυφλίας.

Η απάντηση της έντυπης έκδοσης

Γιατί τόσο μένος;
Πρώην διευθυντής μεγάλης εφημερίδας και νυν σχολιαστής καναλιού αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί μας, διαδικτυακά. Θα ήταν μεγάλη τιμή εάν μας έκανε κριτική ή παρατηρήσεις με βάση τη δημοσιογραφική του εμπειρία. Αυτό έχουν κάνει πολλοί πριν από αυτόν που πέρασαν από τις θέσεις που κατείχε.
Με μία μεγάλη διαφορά. Εκείνοι οι «γραφιάδες παλαιάς κοπής» μάς συμβουλεύουν με σεμνότητα και αγάπη. Δεν εκτοξεύουν χολή με ψέματα.
Θα μπορούσε να μας επιπλήξει για πολλά, όχι όμως και ότι δεν είχαμε το θέμα των προσφύγων στη Μόρια. Σχεδόν μία σελίδα πέρασε απαρατήρητη; Ενα πρώην στέλεχος εντύπου δεν διαβάζει πλέον εφημερίδες; Οσο για τους χαρακτηρισμούς που μας απευθύνει, μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.
Προφανώς αμείφθηκε με παχυλότατη (με πολλά μηδενικά) αποζημίωση από τον καταρρέοντα όμιλο απ' όπου αποχώρησε γιατί οι υπηρεσίες του στη μαύρη προπαγάνδα ήταν... αξιοζήλευτες.

Η ανάρτηση του Παντελή Καψή στο Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου