Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Βενεζουέλα είναι η απάντηση! Ξεπέρασαν κάθε όριο ιλαρότητας ΝΔ και συστημικά ΜΜΕ προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν για πολλοστή φορά τις καταστάσεις πολιτικής και κοινωνικής έντασης στη μακρινή Βενεζουέλα - Το left.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού της ακραίας σπέκουλας





 Έχει γίνει καραμέλα σε βαθμό υπερθετικό: Όταν οι εγχώριοι υπερασπιστές της Αγοράς και των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» στερεύουν από επιχειρήματα κατά της Αριστεράς, αναμασούν την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανομολόγητο σχέδιο «να μας κάνει Βενεζουέλα». 

Στο δικό τους φαντασιακό, η Βενεζουέλα αποτελεί το απόλυτο κακό για λόγους που δεν είναι τόσο της παρούσης. Αναλύσεις για τις αναλογίες, τις διαφορές, τις ιδεολογικές προσεγγίσεις της (παγκόσμιας) Αριστεράς και του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης για το πειραματικό εργαστήρι κατά του νεοφιλελευθερισμού που ονομάζεται Λατινική Αμερική, δεν χωρούν στα απλοϊκά, μέχρι γελοιότητας, σχήματα των «αναλυτών» τύπου Βούλτεψη (θυμάστε ότι θα ξεμέναμε από χαρτί υγείας;) και Μουρούτη.

Η συνωμοσιολογία με αφορμή το περίφημο ταξίδι Παππά (ταξίδι που επανέρχεται κάθε 2-3 μήνες στις προπαγανδιστικές οθόνες και ηλεκτρονικές σελίδες), δίνουν και παίρνουν, οι παραλληλισμοί της Ελλάδας με το «καθεστώς» Μαδούρο  είναι στην ημερήσια διάταξη και η δαιμονοποίηση της Βενεζουέλας μόνιμο αντανακλαστικό των νεοφιλελεύθερων.
Ο χυδαίος μικροκομματισμός, βέβαια, ξεπέρασε κάθε όριο, σήμερα: Βουλευτές της ΝΔ, αποφάσισαν να φέρουν το θέμα στη… Βουλή (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), ζητώντας σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων!
Με το αίτημα αυτό και φυσικά με τη συνδρομή των φιλικά προσκείμενων μιντιαρχών της χώρας, η «Βενεζουελολογία» επανέρχεται με εναρκτήριο λάκτισμα το tweet του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη:


 Την ίδια στιγμή, το σύστημα προπαγάνδας που βρίσκεται σε άριστο συντονισμό με τη ΝΔ (όπως ακριβώς γίνεται και στη Βενεζουέλα με τους μεγάλους μιντιακούς ομίλους και την δεξιά αντιπολίτευση), αναδεικνύει με μονόπλευρο τρόπο όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα σε πρώτο θέμα (ΣΚΑΪ) ή επιτίθεται στο Left.gr που «τόλμησε» να παρουσιάζει το θέμα (και) από τη σκοπιά της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των υποστηρικτών της (ΑΝΤ1):



Την ώρα που για τους θανάτους είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση για δολοφονίες τσαβιστών, τα εγχώρια media, αναπαράγοντας αυτούσια όσα μεταδίδουν τα διεθνή, εχθρικά προς το τσαβισμό και ό,τι αυτός εκπροσωπεί, συκοφαντούν το Left.gr επειδή δήθεν αποκρύπτει την ύπαρξη νεκρών ή, ακόμα χειρότερα υποστηρίζει τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών! Δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβάσουν το σχετικό δημοσίευμα.


Αντίθετα, αν κάποιος αδιαφορεί πλήρως για την εμφυλιοπολεμική κατάσταση και τα θύματα στη Βενεζουέλα είναι τα συστημικά media που απλά θυμούνται τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής για να περάσουν το μήνυμα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης: «εκεί μας πάνε, τα ίδια θέλουν να κάνουν και στην Ελλάδα», όπως μας διαβεβαιώνει η Ομάδα Μονταζιέρας της ΝΔ:


Καταστάσεις αντίστοιχες με αυτή στη Βενεζουέλα λαμβάνουν χώρα σε πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη (εδώ ένα κατατοπιστικότατο άρθρο στην Αυγή για τη σύγκριση Βενεζουέλας - Παραγουάης), ακόμα και στην Ευρώπη, αλλά δεν πρόκειται να τύχουν τόσης προβολής στα δελτία των 8 γιατί δεν εξυπηρετούν το καφενειακού τύπου σχήμα των εγχώριων νεοφιλελεύθερων λαϊκιστών.
Φυσικά, οι «τραγικές καταστάσεις στη Βενεζουέλα», οι «αιτίες που οι πολίτες λιμοκτονούν» δεν ερευνώνται (ούτε αναφέρεται οτιδήποτε για το «ολλανδικό σύνδρομο» της οικονομίας ή το άτυπο εμπάργκο των ΗΠΑ) και οι απόψεις της κυβέρνησης Μαδούρο για την «εξέγερση του κόσμου στη Βενεζουέλα» δεν βρίσκουν χώρο στα media. Αρκεί το Left.gr και η Αριστερά να ταυτιστούν με ένα αυταρχικό καθεστώς και το φιλελεύθερο μπλοκ να μπει στο ρόλο του κήρυκα της δημοκρατίας και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΝΔ και θα καταλάβετε).
Όμως η υποκρισία περισσεύει για τους, κατά τ' άλλα, «αντιλαϊκιστές»: Από αυτού του είδους τους «φιλελεύθερους» αναλυτές, δεν θα ακούσετε για τα δεδομένα και καταγεγραμμένα πραξικοπήματα κατά του Ούγκο Τσάβες (θα αρκούσε μία αναζήτηση στη wikipedia), ούτε για την πάγια τακτική των ΗΠΑ με τα κατά τόπους πραξικοπήματα σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η ευαισθησία τους φτάνει μέχρι την... πλήρη απουσία κάθε συζήτησης για τη μεγάλη εικόνα στη Λατινική Αμερική και της κρυφής συμπάθειας για ένα από τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκε με πραξικόπημα και εφάρμοσε όσα φαντασιώνονται οι διάφοροι Μπογδάνοι: το καθεστώς Πινοσέτ στη Χιλή. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση βουλευτών της ΝΔ με το αίτημά τους για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:
Μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη δολοφονία διαδηλωτών, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ζητούν την άμεση σύγκλησή της, προκειμένου να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της Δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που – σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».
Καταδικάζουν «τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που έχουν οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας».
Καταδικάζουν «τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του» και υπογραμμίζουν ότι «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν «την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου».
Επίσης, «καλούν την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας:
– Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου…
– Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα…
– Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.
– Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων…
– Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις».
Καταλήγοντας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν την Κυβέρνηση «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου