Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Οι πυρκαγιές έκαψαν και την πολιτική -και την ενημέρωση..




 















 



 
 

















Του  Γ. Λακόπουλου

Απλά μαθήματα λογικής και σοβαρότητας.
-Πρώτον  όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά αυτό που προέχει είναι η κατάσβεσή της-   κριτική και  καταλογισμός ευθυνών μέσα στις φλόγες δεν νοούνται.
-Δεύτερον, η φωτιά  όταν την εύνουν οι φυσικές συνθηκες είναι ανίκητη- σταματάει όταν δεν έχει τι άλλο να κάψει. Όσοι έχουν μετάσχει σε πραγματικές προσπάθειες πυρόσβεσης το ξέρουν.
Με αυτές τις δυο παρατηρήσεις προκύπτει ότι το θέαμα των  πολιτικών που ερίζουν αυτές της ημέρες  για τις πυρκαγιές στα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο, τον Κάλαμο και  αλλού , παραβιάζει κάθε έννοια λογικής και σοβαρότητας.
Αποτελεί εκδήλωση πολιτικής καθυστέρησης και έλλειψης σεβασμού  σε όσους  πλήττονται από τις φωτιές. Όλα έχουν την ώρα τους…
Όπως είπε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου <όταν επιχειρούμε, σιωπούμεΗ ιδια κατηγγειλε οτι τα  δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα, τα ποσταρίσματα   προσβάλουν τους πολίτες , τους πυροσβέστες  που παλεύουν άυπνοι και όσους μετέχουν στην πολιτικη προστασία..
Κόμματα και  πολιτικοί  της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό στις προσπάθειες πυρόσβεσης ,   προσπαθούν  να διογκώσουν το πρόβλημα, σαν να χαίρονται που δημιουργήθηκε και βρήκαν κάτι για αντιπολίτευση.  Εντάσσουν τις πυρκαγιές το πολιτικό τους οπλοστάσιο και  αδιαφορούν για τις προσπάθειες όσων μετέχουν  στην πυρόσβεση.
Καμία κομματική  οργάνωση νεολαίας δεν εμφανίσθηκε στις περιοχές που επλήγησαν για ν προσφέρει βοήθεια. Η οργάνωσή κανενος κόμματος δεν κινητοποιήθηκε για να ανακόψει την επέλαση του πυρός.
Οι ηγεσίες τους   – κρυμμένες σε κάποιες παραλίες – με τη συνδρομή επικοινωνιολόγων και  των ευφυολόγων αεριτζήδων από τα γραφεία τύπου , βομβάρδισαν ην επικαιρότητα με αντικυβερνητικές ανακοινώσεις. Οσο απλώνονταν η συμφορά τόσο έτριβαν τα χέρια τους.  Των οικιών ημών – των άλλων δηλαδή- εμπιπραμμένων, ημείς   ψάχνουμε για  ψήφους..  Κατηφόρα.
Η αντιπολίτευση σαν να είναι η πρώτη φορά με καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα  ξέφυγε.    Ο Κυριάκος   από την Κρήτη, απέδωσε στις στάχτες σε κυβερνητική αδράνεια-  πάλι καλά που δεν ζήτησε αμέσως εκλογές. Η Φώφη από τη Σκύρο πηρε τηλέφωνο τον  αρχηγο της πυροσβεστικής  για ενημέρωση, λες και  το πρόβλημα ηταν να μάθει από πρώτο χέρι. .  Ο Σταύρος τουιτάρισε κατι εξυπναδούλες – κατά τη συνήθεια του…Δεν τους ενδιαφέρει  το πρόβλημα. Σπεκουλάρουν και κερδοσκοπούν  από τις ξαπλώστρες.  Και άσε . τους άλλους να καίγονται η να παλεύουν με τις φλόγες και τα μποφόρ.
Κάνεις  δεν παρότρυνε κανέναν  να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος πρακτικά. Κάνεις δεν κινητοποίησε κανέναν στις περιοχές της πύρινης καταστροφής.   Θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της συμφοράς, όπως μπορούσαν ή απλώς να σιωπήσουν.
Μετά  ας αναζητήσου ευθύνες  όπου  υπάρχουν. Να μιλήσουν για τους  μηχανισμούς  πρόληψης και τα μέσα καταστολής. Να  μιλήσουν για τις ελλείψεις σε προσωπικό  που δεν μπορεί να προσληφθεί γιατί η χώρα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία.  Αλλά να   αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μέτρο και σύνεση.  Η αντιπυρική προστασία δεν είναι υποθεση δυο χρόνων.
Δεν καίνε οι Συριζαιοι τη χωρα. Εδώ και πολλές δεκαετίες κάθε καλοκαίρι υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Και η Ελλάδα  δεν είναι η μόνη – συμβαίνει στην  Ευρώπη  η την Αμερική. Αλλά πουθενά η αντιπολίτευση δεν εκμεταλλεύεται ακόμη και τις στάχτες. Κανείς δεν ζητάει την παραίτηση του υπουργού την ώρα που προσπαθεί να  συντονίσει τις δυναμεις που διαθέτει η χωρα  .
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση  δεν μπορεί να κρύβεται διαρκώς πίσω από την  άκαιρη επιθετικότητα της αντιπολίτευσης. Πρώτα ήλπισε στην καλή της τύχη που δεν την ειχε . Δεν έκανε καμία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, δεν  προσπαθησε να δημιουργήσει τοπικές εθελοντικές ομάδες, δεν έδωσε έγκαιρα οδηγιες στους κάτοικους.  Λεφτα΄ για περισσότερη πυροπροστασία δεν έχει , αλλά  δεν χρειάζονται όλα λεφτά . Σε τελευταία ανάλυση στην πρόληψη περισσότερη ευθύνη έχει η Αυτοδιοίκηση, από τις κυβερνήσεις.
Όταν  ξέσπασαν οι πυρκαγιές   , πιεζόμενη και από την αντιπολίτευση  και τα ΜΜΕ τόριξε στη δαιμονολογία.  Άρχισε να διακινεί  υπόνοιες για σκόπιμους και συντονισμένους εμπρησμούς, χωρις να προσκομίζει κανένα στοιχείο. Άνοιξε η ιδια τη συζήτηση που  δεν οδηγεί πουθενά.  Τι να πουν στην Πορτογαλία  που έχουν 250 μέτωπα ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες;  Οι πυρκαγιές χρειάζονται σβήσιμο, όχι ερμηνεία.
Οι συμπεριφορές κομμάτων και πολιτικών αυτές τις ημέρες ηταν τριτοκοσμικές.  Η κυβέρνηση  κατέφυγε σε παλιές συνταγές για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από μια καταστροφή την οποια προφανώς δεν προκάλεσε η ίδια και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν χρησιμοποίησε ότι έχει στη διάθεσή της….
Αλλα η αντιπολίτευση  ξεπέρασε τον εαυτό της, δίνοντας  ρεσιτάλ ανευθυνότητας  για να πολεμήσει την κυβέρνηση την  ώρα που εκ των πράγματων ηταν απασχολημένη στο έλεγχο του φαινομένου.  Δεν  λειτουργούν Ετσι σε κρισιμεςσττιγμές τα σοβαρά κάματα. Οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για ατάκες και σχολιασμούς εκ του ασφαλούς.
Όταν ο άλλος καίγεται -και ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί όπως μπορεί να τον ανακουφίσει,  – το χειρότερο που μπορεί να κανει ένας πολίτικος αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι να προσπαθεί να του  υποβάλει την ιδια ότι η κι βερνηση τον έκαψε. Ισοδυναμεί με  χτύπημα κάτω από τη μέση.

Οι ευθύνες που ασφαλώς εξ αντικειμενου έχει μια κυβέρνηση θα συζητηθούν στην ώρα τους.  Και δεν είναι ευθύνες μιας χρονιάς, πάνε πολύ πίσω- και εκτείνονται και στους ΟΤΑ και τους πολίτες
Τι πήγε καλά και τι όχι στην πρόληψη και την επιχειρησιακή οργάνωση θα   ζητηθεί μετα. Συνιστά μικροπρέπεια να το αναδεικνύει κάποιος με φόντο τις φλόγες  για να  υποδαυλίζει  αντικυβερνητικά αισθήματα στον πληθυσμό.
Περισσότερο και από τα κομματικά στελέχη   στην ελεεινή εικόνα των ημερών –  την ώρα που χρειάζεται ψυχραιμία και κινητοποίηση-  συνέβαλαν  κάποια ΜΜΕ και ορισμένοι δημοσιογράφοι που παρέμειναν σε διατεταγμένη υπηρεσία ακόμη και τις ώρες που κινδυνεύαν άνθρωποι.
Προέβαλαν καταγγελίες χωρις καμία τεκμηρίωση, ανώνυμες σε πολλές περιπτωσεις , εκαναν  ωμή αντικυβερνητική προπαγάνδα και κρύβονταν πίσω από  πλητόμενους  πολίτες -που  ειχαν το πρόβλημα τους  και μπορούσαν να πουν και μια κουβέντα  παραπάνω- για να  προβάλλουν ότι δεν υπάρχει συντονισμός και οργάνωση , ότι όλα βαρύνουν την κυβέρνηση. Από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους προσπαθούσαν να υποβάλουν ότι σχεδόν η κυβέρνηση προκάλεσε τις πυρκαγιές.
Ενώ οι ρεπόρτερς των ΜΜΕ από τα μέτωπα των πυρκαγιών  μετέδιδαν με κόπο και αξιοπιστία οσα συνέβαιναν ,   κάποιοι αναλυτες και οι σχολιαστές τα διαστρέβλωναν και τα αλλοίωναν για να φέρουν στα-αντικυβερνητικά-  μετρά τους, επιλέγοντας και  συνομιλητές τους με ανάλογα κριτήρια.
Αυτό είναι ανέξοδη κριτική  σε βάρος ενός κόμματος και υπερ ενός αλλού. Δεν είναι  ενημέρωση . Και μετα απορούν γιατί ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στα συγκεκριμένα ΜΜΕ
Η ανωριμότητα που έδειξαν και αυτή τη φορά το πολιτικο και το μιντιακό σύστημα  δεν είναι καινούργια. Είναι μια ακομη απόδειξη ότι ο βασικός τροφοδότης των προβλημάτων της βρίσκεται στο εσωτερικό.  Βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της  από τη στιγμη που δεν υπάρχει στοιχειώδης συναίσθηση  της πραγματικότητας  από τα κόμματα και τα ΜΜΕ.
Όταν οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν  ουτε μπροστά στις πυρκαγιές και όταν το μιντιακό σύστημα  προσπαθεί να προσφέρει υπηρεσίες σε κόμματα και όχι στην ενημέρωση των πολιτών,  μπαίνουν  αυτοβούλως στο  δρόμο που καίει την πολιτική και την ενημέρωση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου