Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

«Το 2017 όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους αλλά θα διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα υψηλότερο από αυτό του 2016» Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας & Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην δημοσιογράφο Ά. Μπουσδούκου













Η ελληνική οικονομία βλέπουν όλοι ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πετυχαίνει τους στόχους της. Το 2017 όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους αλλά θα διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα υψηλότερο από αυτό του 2016.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ & ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΜΠ
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς διμερών επαφών με άλλες πολύ μεγάλες χωρές που αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση και τη μνημονιακή επιτροπεία, γίνεται ένας πόλος οικονομικών επενδύσεων αλλά και διαμορφώνει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο σε μια αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή.

ΔΝΤ
Από τη Δευτέρα, μια σειρά μεγάλων συγκροτημάτων του ελληνικού Τύπου προσπάθησαν επικαλούμενα «πηγές του ΔΝΤ» να δημιουργήσουν για μια ακόμη φορά μια κατάσταση εκ του μη όντως. Στη συνέχεια βέβαια ήρθε η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ κα. Λαγκάρντ και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: Δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων.
Γνωρίζουμε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2018 είναι 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα παρόλο που πριν από μερικούς μήνες μας έλεγε για 1,5%. Το ΔΝΤ  είναι άλλωστε γνωστό ότι έχει ένα συγκεκριμένο υπεραπαισιόδοξο τρόπο να εκτιμά τα νούμερα. Για παράδειγμα για το 2016 έπεσε δραματικά έξω: Ενώ είχε πρόβλεψη για 0,1% πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό έφτασε στο 4% περίπου! Επομένως έχει κανείς πολλούς λόγους να πιστεύει ότι καταρχήν το ΔΝΤ θα πέσει έξω και για το 2018. Σε κάθε πάντως περίπτωση το ίδιο το ΔΝΤ δηλώνει ότι από τη στιγμή που υπάρχει η συμφωνία της 1ης αξιολόγησης για τον δημοσιονομικό διορθωτή και δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων. Μοναδική άρα εκτεθειμένη είναι αυτή η μερίδα του ελληνικού Τύπου που προσπάθησε να παίξει με αυτή τη φιλολογία για «νέα μέτρα».

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Ο ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να καταβληθεί τον Αύγουστο αλλά μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο ήταν 1,27 δις. ευρώ. Επομένως η συζήτηση περί «υστέρησης εσόδων 944 εκατομ. ευρώ για τον Αύγουστο» είτε γίνεται από σκοπιμότητα είτε από άγνοια. Τα έσοδα κινούνται ακριβώς στη βάση της στόχευσης του ΥΠΟΙΚ ενώ υπάρχουν πεδία που σημειώνονται καλύτερες επιδόσεις από την αναμενόμενη. Παράδειγμα ο ΕΦΚΑ που ενώ είχε στόχο για έλλειμμα 1 δις ευρώ θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πλεόνασμα 188 εκατομ. ευρώ, μιλάμε δηλαδή για υπέρβαση περίπου 1,2 δις.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα τα τελευταία 2 χρόνια και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: Στο α’ 7μηνο του 2017 πχ έχουμε καταφέρει να έχουμε 2,1 δις ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις πράγμα που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας. Την ίδια στιγμή, εντός του 2017 και ύστερα από μια ολόκληρη 10ετία, έγινε η πρώτη μεγάλη βιομηχανική επένδυση ύψους 350 εκατομ ευρώ ενώ έχουμε καταφέρει να ξεκολλήσουμε περίπου 700 εκατομ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο τα οποία λόγω ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να πάνε χαμένα. Στο πεδίο της γραφειοκρατίας επίσης, η ψηφιοποίηση του συστήματος αδειοδότησης ήδη καλύπτει το 30% – 35% των επιχειρηματικών πεδίων και σε λίγο θα διευρυνθεί και θα φτάσουμε στο 55%. Επομένως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στον τομέα των επενδύσεων όπου η κυβέρνηση κάνει διαρκώς κινήσεις για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι απολύτως και πλήρως εντός χρονοδιαγράμματος. Ήταν ο επενδυτής εκείνος που καθυστέρησε να καταθέσει τη μελέτη και το σχέδιο 6-7 μήνες. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν πολύ δύσκολες και πολύπλοκες διοικητικές ενέργειες και καταλήξαμε στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που επιλύει κάθε αβεβαιότητα. Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και επενδυτή, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην προχωρήσει η επένδυση. Το ελληνικό Δημόσιο έχει τηρήσει όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις και είμαι απολύτως βέβαιος ότι εντός χρονοδιαγράμματος της σύμβασης θα  έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ
Το Νομοσχέδιο για τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου εγκρίθηκε με 171 ψήφους υπέρ, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης. Σε σχέση με το άρθρο 3, ο καθένας ψήφισε με βάση τη συνείδησή του και όπως ξέρετε και αυτό εγκρίθηκε.
Χαιρετίζω τη στάση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που ήταν μια ειλικρινής φιλελεύθερη στάση εν αντιθέσει με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες που θέλουν να παρουσιάζουν εαυτούς ως προοδευτικούς ή φιλελεύθερους ενώ στην πραγματικότητα είτε κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους είτε ρέπουν προς την ακροδεξιά όπως η ΝΔ που προσπάθησε να καλύψει την πολιτική σύγχυση που στην πραγματικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της με τη στάση την οποία κράτησε.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΚΑΝΝΑΒΗ
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου υπέστη μια συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα. Στη συνέχεια, αντί η ΝΔ να διορθώσει την υποτιθέμενη φιλελεύθερη εικόνα της εξαπέλυσε μια επίθεση στον αντίποδα ακριβώς με τον κ. Οικονόμου να μιλάει για το ότι «θα παίξουμε μπουνιές» με οποιονδήποτε τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση της κάνναβης» ενώ είδαμε και ανακοίνωση της ΝΔ να τελειώνει με ένα σχόλιο του τύπου «τι πίνετε και δε μας δίνετε». Πρόκειται για μια ροπή προς ακροδεξιές κατευθύνσεις.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα «απελευθέρωσης της κάνναβης». Αυτό που υπάρχει είναι μια επεξεργασία στο Υπουργείο Υγείας για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής κάνναβης που θα βοηθήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από ανίατες ασθένειες στη βάση της σημερινής κατάστασης της ιατρικής επιστήμης με τη χρήση σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το Υπουργείο βρίσκεται στην επεξεργασία του ν/σ και θα κάνει τον απαραίτητο διάλογο με όλους όσους εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ EL PAIS
Αν οι τοποθετήσεις που γίνονται έχουν αυτόν τον χαρακτήρα τότε νομίζω ότι οι φίλοι μας από την EL PAIS θα πρέπει να δουν τι έγινε εκείνη τη νύχτα του καλοκαιριού του 2015 και ποιες ήταν οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν από συγκεκριμένους ηγέτες για να οδηγηθεί τότε ο έλληνας Πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συμφωνία με τους δανειστές. Μια διαπραγμάτευση που χαρακτηρίστηκε από το σύνολο σχεδόν του κόσμου ως ένα περιστατικό που δεν ταιριάζει στη δημοκρατική παράδοση της δυτικής κοινωνίας. Στην Καταλωνία άλλωστε έχουμε μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενωποίησης και την ίδια την αρχή του σεβασμού των συνόρων και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη σοβαρότητα τις καταστάσεις και όχι με τέτοιου είδους παραπολιτικές εκφράσεις.

ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ F16 ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Η πρόσκληση από την Πολεμική Αεροπορία έγινε δεκτή χωρίς κάποιον περαιτέρω συμβολισμό πέρα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται δίπλα στους πιλότους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο καθήκον. Άλλωστε με τους γείτονές μας βρισκόμαστε πάντοτε σε διπλωματικό διάλογο για όλα τα θέματα.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αναφορικά με το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δεν μπορούμε παρά να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τους οικείους του. 
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και έχει δώσει εντολή για διαλεύκανση της υπόθεσης. Χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα και από τον πολιτικό κόσμο και να μην προσπαθούμε να πολιτικοποιήσουμε ένα γεγονός πριν να έχουμε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους των αρχών.

1 σχόλιο:

  1. αυτο το τεκνό με το μαδημένο φρύδι
    το γουστάρω γιά
    up side down Boy you turn me
    RE DEN MAS XEZEIS RE NTALARA

    ΑπάντησηΔιαγραφή