Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τι ήθελε να προλάβει η Ν.Δ.; Τι μας φανερώνει, έως τώρα, η ιστορία της Novartis;


 


 

 





 




Η υπόθεση Novartis μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, Δικαιοσύνη, κυβέρνηση, βουλευτές να διαχειριστούν την υπόθεση με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και προσοχή.
Τι μας φανερώνει, έως τώρα, η ιστορία της Novartis; Πρώτο, επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε όλο το φάσμα από το 1980 κι έπειτα χρησιμοποίησαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή ως εργαλείο για την παγίωση και σταθεροποίηση της εξουσίας τους. Δεύτερο, 23 δισ. είναι η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις φαρμακευτικές, εκ των οποίων 3 δισ. από τη Novartis την περίοδο 2000 - 2015. Με λίγα λόγια, άλλη μια απόδειξη που καταρρίπτει την μπαρούφα του "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Οι ευθύνες για τα Μνημόνια και την κατάρρευση της χώρας είναι καθαρές και συγκεκριμένες.
Το τρίτο και ουσιαστικότερο συμπέρασμα προκύπτει από την αντίδραση και την πρώτη διαχείριση τόσο των εμπλεκομένων όσο και του συστήματος το οποίο ακόμη τους στηρίζει. Οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος εξουσίας, το "μέτωπο της λογικής", πέταξαν από πάνω τους κάθε πρόσχημα δημοκρατίας και νομιμοφροσύνης, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Ποιοι; Εκείνοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις "παρεμβάσεις Τσίπρα στη Δικαιοσύνη" (σ.σ.: Το ίδιο ζητά και η Χρυσή Αυγή για τους μάρτυρες στη δίκη).
"Θα σας βρούμε" είπε ο Σαλμάς στον ΣΚΑΪ. "Να αποκαλυφθούν οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι μάρτυρες", ζήτησε ο "σοφός συνταγματολόγος" Βενιζέλος. Με "σπασμένα χέρια" απειλεί τραμπούκικα ο Β. Οικονόμου. Γεωργιάδης και Σαμαράς, λες και έχουν τη μύγα, απειλούν με μηνύσεις. Οι απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων δίνουν και παίρνουν. Έως και με το FBI τα έβαλαν, παίρνοντας γραμμή μάλλον από τον ομοϊδεάτη τους Ντ. Τράμπ με το αφήγημα περί "σκευωρίας", "παρακράτους" και λοιπά συνωμοσιολογικά.
Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία είχε φροντίσει ήδη από τον Οκτώβριο να προλάβει καταστάσεις. Στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ρanama Papers ψηφίζεται έκθεση που ορίζει την προστασία των καταγγελτών που δρουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, η οποία υπογραμμίζει την καταλυτική σημασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη σοβαρών παρανομιών και σκανδάλων, ανεξάρτητα από τα προσωπικά κίνητρα που τους ωθούν στην καταγγελία. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. επιχείρησαν να το μπλοκάρουν, καταθέτοντας σειρά τροπολογιών που έπλητταν τις προβλέψεις αμεσότητας και διαφάνειας που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα του κειμένου που ψηφίστηκε (σχετικό δημοσίευμα στην "Α" της 27ης.10.2017).
Η μεθόδευση για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων συνιστά ευθεία απειλή και ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη που πρέπει να εξεταστεί. Φαίνεται πως κάποιοι ευελπιστούν να κυβερνήσουν ξανά τη χώρα ως άλλοι Εσκομπάρ. Τουλάχιστον ο βούρκος αρχίζει σιγά - σιγά να καθαρίζει.
 Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να μη μείνει τίποτα στον πάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου