Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ποιος είναι ο Αιμίλιος Νεγκής Γνωστοί και μη εξαιρετέοι στην «υπηρεσία» του Σαμαρά













 Όσο προχωρά η έρευνα για τη Novartis τόσο θα εμφανίζονται αυτόκλητοι υπερασπιστές των πολιτικών που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση. Τελευταίο κρούσμα, άρθρο με τίτλο «Έρευνα της Novartis διαψεύδει τους μάρτυρες!» στην ιστοσελίδα virus.com.gr, του δημοσιογράφου Αιμίλιου Νέγκη ο οποίος βγάζει ετυμηγορία για τον Αντώνη Σαμαρά και την εμπλοκή στη Novartis.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η εν εξελίξει έρευνα έχει επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στο «περιβόητο Harvard Project», κι αυτό γιατί «με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, το πρόγραμμα αυτό φτιάχτηκε ειδικά για το χρηματισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι απόφοιτος του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου». 

Ο κ. Νεγκής που παραβλέπει ότι τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το Harvard Project δεν προέρχονται μόνο από τις καταθέσεις των μαρτύρων, αλλά και από σωρεία εσωτερικών εγγράφων της Novartis, μας πληροφορεί ότι έχει στοιχεία από την εσωτερική έρευνα της πολυεθνικής, η οποία «δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. 

Το Harvard Project αποτελεί διεθνές πρόγραμμα, που έχει οργανώσει η ελβετική εταιρεία σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο, με στόχο τη μελέτη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 1.6 εκατ. ευρώ», ενώ «ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα ήταν μόλις 80.000 ευρώ». 

 Παράλληλα, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι η έρευνα αναφορικά με τον εντοπισμό χρηματισμού σε πολιτικά πρόσωπα, έχει στεφθεί άκαρπη, επειδή «η ανάλυση όλων των σχετικών εγγράφων και η διασταύρωση των στοιχείων από ΗΠΑ, Ελβετία και Ελλάδα, που αφορούν στο πρόγραμμα Harvard Project δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα ευρώ ή δολάριο που να έχει δοθεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε πολιτικό πρόσωπο ή κρατικό αξιωματούχο». 

 Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της Novartis με τίτλο «Novartis Systems Excellence Program, Project Proposal, Greece March 29, 2013», στο οποίο περιγράφεται η δομή του Harvard Project, απώτερος στόχος του HarvardProject –που δεν σκιαγραφείται μόνο από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων- είναι να της πληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου, ύψους 140 εκατομμυρίων, αλλά και να μπουν τα φάρμακά της στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας. 

Και οι δύο κύριοι στόχοι της Novartis, όπως περιγράφονται στο Harvard Project, πραγματοποιήθηκαν. 

 Ποιος είναι ο Αιμίλιος Νεγκής 
 Το όνομα του Αιμίλου Νεγκή ήρθε στην επικαιρότητα τον Δεκέμβριο του 2015, λόγω της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν τότε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

 Τότε οι δύο υπουργοί κάλεσαν τους δημοσιογράφους, προκειμένου να παρουσιάσουν τα ευρήματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας για τον τρόπο διαχείρισης από το ΚΕΕΛΠΝΟ κονδυλίων για την επικοινωνιακή του καμπάνια κατά την τριετία 2012-2014. Τότε οι δύο υπουργοί κατήγγειλαν διοικητικές και πολιτικές ευθύνες. Σήμερα μετά και από τις καταγγελίες του κ. Πολάκη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου μίλησε για τρύπα 230 εκατομμυρίων ευρώ στον οργανισμό, οι τότε καταγγελίες των δύο υπουργών φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. 

 Βέβαια, το 2015 η συνέντευξη τύπου έγινε πρώτο θέμα στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, όχι για τις καταγγελίες των δύο υπουργών, αλλά λόγω του έντονου διαπληκτισμού του κ. Πολάκη με το διαπιστευμένο συντάκτη Αιμίλιο Νεγκή. 

Μάλιστα, η κουβέντα εκτραχύνθηκε τόσο, που ο τελευταίος αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «σκύλο». 

 Ο Αιμίλιος Νέγκης είναι γνωστός ιατρικός συντάκτης, που έχει εργαστεί και στο γραφείο τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. 
Είναι διευθυντής σύνταξης στο virus.com.gr, που ανήκει στην εταιρεία Ethos Media, του Κωνσταντίνου Ουζούνη. 

Πρόκειται για μια εταιρεία που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, αφού ονοματίζεται στα έγγραφα του FBI για το σκάνδαλο της Novartis. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στα εν λόγω έγγραφα, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκε σε σχέδια δωροδοκίας. 

Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος στον τομέα φροντίδας υγείας, υπαινίχθηκε ότι η Novartis έκανε δουλειές με την Ethos Media». 

 Ο κ. Νεγκής σε άρθρο του στις 13 Ιανουαρίου 2017, στην ιστοσελίδα insuranceworld.gr που επίσης ανήκει στον όμιλο της Ethos Media, είχε αρθρογραφήσει για τις πρώτες αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητες για το σκάνδαλο της Novartis. 

Βέβαια, ο κ. Νεγκής, φαίνεται πως δεν είχε τουλάχιστον μέχρι τότε πειστεί ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, αφού έκανε λόγο για «σκάνδαλο». 

 Στο επίμαχο άρθρο του πάντως, επιβεβαίωσε ότι η Novartis ήταν χορηγός του virus, εκθέτοντας και τα συναισθήματά του γι’ αυτό το γεγονός:

 «Η Novartis υπήρξε χορηγός του Virus και πολλών εκδηλώσεων, που έχει οργανώσει η Ethos Media. Θεωρώ εύλογο και τιμή μου, που η μεγαλύτερη ξένη φαρμακοβιομηχανία επέλεξε να προβάλλεται μέσω του Virus». 

 Παράλληλα, ο κ. Νεγκής είναι γενικός διευθυντής στο Pharma&Health που διοργανώνει ιατρικά συνέδρια και λαμβάνει χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 6ο Pharma & Health Conference, που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου 2015. Εκεί ο κ. Νεγκής συμμετέχει με την ιδιότητα του υπεύθυνου του προγράμματος. 

Συμμετέχει όμως και σε άλλα ιατρικά συνέδρια: 
Είναι συντονιστής εκδήλωσης με θέμα «Πολιτικές και Οικονομικά της Υγείας» που διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. 
Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ως ομιλητές μεταξύ άλλων και δύο γνώριμα πρόσωπα: ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου