Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Μια παραίτηση σε ζωντανή σύνδεση




 






                            http://www.efsyn.gr/arthro/mia-paraitisi-se-zontani-syndesi

 Οταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ ο Ν. Σακελλαρίου με πρόταση που έγινε δεκτή στο υπουργικό συμβούλιο, η «Καθημερινή» έγραφε υπαινικτικά ότι ειδικά η συγκεκριμένη επιλογή είχε την αποδοχή όλων των πολιτικών πλευρών και σημείωνε: 

«Αν και πρώτος στη δικαστική επετηρίδα ο κ. Σακελλαρίου και ως εκ τούτου δικαιωματικά με προνομιακή θέση στην κούρσα της διαδοχής στο ΣτΕ, εν τούτοις η επιλογή του θεωρήθηκε απροσδόκητη από γνώστες των διεργασιών και διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου». 

Τότε είχαν προαχθεί σε αντιπροέδρους οι Χρ. Ράμμος, Νικ. Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ιω. Γράβαρης. 

Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα -που ο τέως πλέον πρόεδρος του ΣτΕ φημολογείται ότι θα λάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.- κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι αυτής της συγκεκριμένης επιλογής.
Αρχικά η εμβληματική υπόθεση που έφερε τον κ. Σακελλαρίου στον αφρό της επικαιρότητας ήταν οι χειρισμοί του την περίοδο της υπόθεσης εξέτασης από το ΣτΕ της συνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες των καναλιών. 
Θυμίζουμε ότι ο ίδιος μετά τις υπαινικτικές δηλώσεις του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μεγάλους μιντιάρχες, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. 
Είχε δηλώσει τότε: «Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας». Ακολούθησαν σκανδαλώδη σε βάρος του πρωτοσέλιδα που προκάλεσαν ακόμα και λεκτικές επιθέσεις εναντίον του στην πλ. Κολωνακίου.
Χαρακτηριστικά: Ευάγγελος Βενιζέλος: 
«Οι δηλώσεις του κυρίου Σακελλαρίου ότι αφουγκράζεται την κοινωνία προκαλούν θεσμικό τρόμο!». Ν.Δ.: «Τονίζουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον και οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».
Ολα εκείνα τα παλιά όμως στη συνέχεια ξεχάστηκαν, ενώ οι αντιδράσεις κόπασαν αφού τελικά άρθρα του νόμου Παππά κρίθηκαν αντισυνταγματικά. 
Μάλιστα οι προσβλητικές αιχμές μεταβλήθηκαν σε βαθιά εκτίμηση όταν ακολούθησε σωρεία αποφάσεων περί αντισυνταγματικότητας νομοθετικών ρυθμίσεων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως π.χ. η απόφαση 1738/2017 που οδήγησε σε παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου (λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.), η 2649/2017 κοινή υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες» αλλά και το «πόθεν έσχες» των δικαστών (ακόμα δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα και δεν καταθέτουν οι δικαστές «πόθεν έσχες») κ.λπ.
Την ίδια όμως ώρα μέσα στις τάξεις του ΣτΕ η πορεία της προεδρίας του δεν ήταν καθόλου ανέφελη, ειδικά όταν ο πρόεδρος συστηματικά και για μείζονα θέματα, όπως π.χ. η διδασκαλία των Θρησκευτικών, επέλεγε να εκδικαστούν με μειωμένες συνθέσεις, με εισηγητή που δεν μετείχε καν στη σύνθεση, και τέλος χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος του Δικαστηρίου να μετέχει. Με αυτούς τους τρόπους, σύμφωνα με την άποψη δικαστών του ΣτΕ, παραβιαζόταν η συνταγματική αρχή του φυσικού δικαστή.
Δυσμενή σχόλια
Ο τρόπος που ανακοινώθηκε από τον ίδιο και μάλιστα τμηματικά η απόφαση για κατήχηση κι όχι διδασκαλία των Θρησκευτικών, χωρίς να υπάρχει αρχικά η καταγραφή των μειοψηφιών, προκάλεσε δυσμενή εναντίον του σχόλια. Η δε απόφασή του να εκδικάσει πριν συνταξιοδοτηθεί σωρεία παρεμφερών υποθέσεων φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα δικαστών.
Τελικά λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του κι ενώ όπως συνήθως έτσι και τώρα είχαν υπάρξει διαρροές σχετικά με την επικείμενη απόφαση για τη συνταγματικότητα ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο κ. Σακελλαρίου δίνοντας όχι μόνο το στίγμα ότι η άποψή του προφανώς μειοψήφησε, αλλά προσπαθώντας να προκαταλάβει και την όποια απόφαση. Σύμφωνα με δικαστές του ΣτΕ, αυτό κρίνεται απολύτως αντιδεοντολογικό αλλά και εξαιρετικά πιεστικό ώς και απειλητικό προς τους δικαστές, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο παραίτησης προέδρου εν μέσω διαρκούς διάσκεψης της Ολομέλειας. Μέχρι τη λήψη απόφασης, πάντως, χρέη προεδρεύοντος στη συγκεκριμένη Ολομέλεια θα αναλάβει η Μαίρη Ειρήνη Σαρπ.
Τέλος, είναι άξιον απορίας το πώς ο μόλις ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή του πρόεδρος του ΣτΕ επέλεξε με... διακαναλική σύνδεση να κάνει γνωστή στους συναδέλφους του την παραίτησή του καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις διαρροές και την παραβίαση της μυστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου